Strauss Louis

Brussel 26 - 11 - 1844 / Antwerpen 30 - 10 - 1926
 
Op 12 december 2005 werd het grafmonument door Marc Coremans en William Windey, leden van onze vzw Grafzerkje, gesnoeid zodat voorbijgangers nu kunnen zien wie daar begraven is.
 
Louis Strauss was schepen van de stad Antwerpen en vooral bekend omdat hij in 1920 één der hoofdfiguren was tijdens de verboden 11-Juliviering op de Antwerpse Grote Markt. Hier werd Herman Van den Reeck neergeschoten. De manifestatie zelf werd in Borgerhout gehouden.
 
Na afloop van de manifestatie trokken de betogers de stad in. Burgemeester Jan De Vos trok zich wegens ziekte enkele uren terug en droeg het politiebevel over aan eerste schepen Louis Strauss. Die gaf het bevel om de vlaggen in beslag te nemen. Er ontstond tumult waarbij een agent lukraak in een groep betogers schoot. Herman Van den Reeck, die een vlag van de meisjesgilde in bescherming wilde nemen, werd dodelijk getroffen en overleed een dag later in het Sint-Elisabethziekenhuis.
 
Het grafmonument voor Louis Strauss bevindt zich op perk Z1, rij C. Het werd op stadskosten overgebracht van de in 1936 gesloten Kielbegraafplaats.