Kets Jacques

Antwerpen 10 - 11 - 1785 / 1 - 2 - 1865
 
Eind 2006 werd onze vzw Grafzerkje gecontacteerd door de Antwerpse dierentuin met de vraag eens te onderzoeken of onze vzw Grafzerkje het grafmonument voor Jacques Kets zou kunnen restaureren. Onze verantwoordelijke, Marc Coremans, ging ter plaatse kijken en vond de opdracht, letterlijk, iets te hoog gegrepen. Om het grafmonument degelijk te kunnen reinigen diende er een stellage aan te pas te komen. De dierentuin werd gecontacteerd en de coördinaten van een deskundige firma Van den Nieuwenhof werden doorgegeven. In mei 2007 werd het grafmonument voor Jacques Kets op initiatief van de Antwerpse dierentuin door de firma Van den Nieuwenhof grondig gereinigd.
 
Jacques Kets was een zeer bekend naturalist die reeds in 1828 zijn eigen museum van exotische dieren en opgezette vogels had geopend. Hij was zeer befaamd voor zijn behendigheid als taxidermist. Kets had onder meer de opdracht gekregen om het rijpaard van Willem van Oranje, de latere koning Willem II, op te zetten. Het werd in 1815 in de slag van Waterloo gedood. Dit door Kets opgezette paard is nog steeds te zien in de koninklijke stallen van het paleis Noordeinde te 's Gravenhage.
 
Jacques Kets werd in 1843 tot eerste directeur van de nieuwe Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen aangesteld . Zijn verzameling opgezette dieren, dat aan de oorsprong ligt van de Antwerpse dierentuin, en zijn waardevolle bibliotheek werden in de Zoo ondergebracht. Tweeëntwintig jaar lang heeft hij de jonge maatschappij in goede banen geleid. Met zijn uitzonderlijke kennis van bomen en planten heeft Kets gezorgd voor een prachtige botanische aanleg van de Antwerpse dierentuin.
 
Het grafmonument voor Jacques Kets bevindt zich op perk Z1, rij D. Kets werd eerst begraven op Sint-Willebrordus, aan de huidige Kerkstraat. Eerst werd het overgebracht naar de Kielbegraafplaats. Later werd het op stadskosten overgebracht van de in 1936 gesloten Kielbegraafplaats naar het Schoonselhof. Hier treffen we het ouroborossymbool aan, de mythologische slang die zichzelf verorbert en de kringloop van de tijd uitbeeldt. Het is het Griekse symbool voor het oneindige.