Flament Jeanne & Maria

Flament Jeanne

Antwerpen 20 - 1 - 1872 / 6 - 1 - 1956

Flament Maria
 
Antwerpen 23 – 9 - 1858 / 21 – 9 - 1942
 
Het in goede staat verkerende, maar wel zeer sterk vervuild grafmonument voor Jeanne & Maria Flament werd door Marc Coremans grondig gereinigd. Op 28 juli 2006 werd het in peterschap genomen door ons lid Joanna Potie. In oktober 2015 werd het monument grondig gereinigd door onze technische verantwoordelijke Leen Otte.

Maria Flament was kunstzangeres.
 
De alt Jeanne Flament studeerde zang aan de Vlaamse Muziekschool bij Henry Fontaine en piano, harmonie en compositie bij Jan Blockx. In 1887 ging zij naar het Conservatorium te Brussel en werd er vanaf 1905 tot in 1938 lerares. Zij maakte verschillende tournees in Europa en in het Oosten. Tijdens de Eerste Wereldoorlog dirigeerde zij in Nederland een orkest. In 1954 stichtte zij een prijs voor klassieke zang. Haar moeder Maria Flament was kunstzangeres.
 
Het grafmonument voor Jeanne & Maria Flament bevindt zich op perk R, rij 1. Maria Flament werd op verzoek van de vriendin van haar dochter Jeanne, de beeldhouwster en schilderes Madeleine Duquet, in 1952 overgebracht van het perk Z, lijn 8. Toen werd ook de vraag gesteld om dochter Jeanne Flament bij haar moeder te begraven op het kunstenaarsereperk. In het schrijven waar de toestemming werd gevraagd stond te lezen: zij wenst bij haar moeder begraven te worden "liefst zo laat mogelijk". Het grafmonument is een ontwerp van Madeleine Duquet.