Bourla Pierre Bruno

Parijs 19 - 12 - 1783 / Antwerpen 31 - 12 - 1866
 
Dankzij de “goede punten” die vzw Grafzerkje verwierf bij de restauratie van het grafmonument voor Victor Driessens werd ons door de stad Antwerpen een som ter beschikking gesteld waarvoor we een “stadsgrafmonument” konden restaureren. We deden een beroep op architect Sander Peters, van ARAB. Sander Peters kweet zich voortreffelijk van zijn taak. De verschillende gebroken boordstenen kregen, in eigen atelier, een opknapbeurt. De originele plaat werd behouden en werd gereinigd zonder tot op het bot te gaan omdat anders de marmeren plaat te fragiel en te dun zou worden. Om dezelfde reden werd geopteerd om de letters niet volledig te laten reinigen ook al omdat ze, niet volledig gereinigd, leesbaarder zijn. Een beschermende laag werd eveneens aangebracht. De stad Antwerpen zorgde voor de nodige beplanting.
 
Pierre Bruno Bourla werd in Parijs geboren als oudste zoon van een Doornikse architect die in Parijs "Inspecteur de Domaines" was. Eenentwintig jaar oud werd Bourla ingelijfd in de troepen van Napoleon. Tussen de veldslagen door bestudeerde hij de architectuur en maakte hij schetsen. Bourla werd krijgsgevangen genomen door de Engelsen in Salamanca. Op dertigjarige leeftijd keerde Bourla terug naar Parijs.
 
Tussen 1819 en 1861 was hij Antwerps stadsarchitect, waarna hij aan de Academie professor werd in de bouwkunde. Bourla restaureerde onder meer de kathedraal. Een groot deel van zijn tijd werkte hij aan de inplanting van een rioleringssysteem. Daarnaast was hij ook directeur van de havenwerken. Bourla bouwde onder andere de natuurstenen kaaimuren. Eén van zijn belangrijkste realisaties was het Kattendijkdok. Van 1827 tot 1834 werkte hij aan het ontwerp van de huidige Bourlaschouwburg.
 
Zijn laatste grote opdracht werd de uitbouw van de Academie. Verder werk: een vorige Sint-Laurentiuskerk, de huidige pastorij van de Sint-Laurentiuskerk aan de Markgravelei, een hoekwoning aan de Nassaustraat, de monumentale poort van de voormalige Sint-Joriskazerne, de ingang van de botanische hof en de vergroting van het Sint-Elisabethziekenhuis. Tevens was hij ook architect van de Doornikse schouwburg.
 
Het grafmonument voor Pierre Bruno Bourla bevindt zich op het eilandje AB. Bourla werd begraven op het Sint-Laurentiuskerkhof aan de huidige Markgravelei. Na de kerkdienst werden 200 broden aan de armen geschonken. Op 12 december 1929 werd hij daar ontgraven, waarna hij op 4 januari 1930 een laatste rustplaats werd toegewezen op de begraafplaats Schoonselhof. Het bas-reliëf is een ontwerp van Jaak De Braekeleer..