Van Rysselberghe Fran├žois

Gent 25 - 8 - 1846 / Antwerpen 3 - 2 - 1893
 
Op 19 december 2003 werd de grafconcessie voor François Van Rysselberghe door Marc Coremans overgenomen. Het grafmonument bevindt zich in een degelijke staat. Het werd op 23 augustus 2006 grondig gereinigd.
 
François Van Rysselberghe was van opleiding ingenieur en doctor in de wetenschappen. Al zeer jong doceerde hij aan de zeevaartschool in Oostende. Kort nadat Alexander Graham Bell de telefoon uitvond heeft hij ook enkele belangrijke uitvindingen gedaan. Met de telemareograaf en de universele meteograaf ontving hij op het "Congrès de geografie de Paris" de "Palmes academique de France" en de "Médaille d'Or". Hij werd lid van de "Association Française pour l'avancement de sciences" en werd "Officier de le Legion d'Honneur".
 
Van Rysselberghe was ook de uitvinder van het systeem "Multiplex", die ons nu nog toelaat om met velen langs één en dezelfde draad te telefoneren, hetgeen daarvoor via aparte lijnen gebeurde. Hij nam een brevet op dit systeem en het werd over de gehele wereld toegepast. Zo zou hij de man zijn die voor de eerste "long distance call" tussen New York en Chicago heeft gezorgd. Een leuke anekdote is dan weer dat hij op een bepaald moment een muziekopvoering van Gounod in Brussel via de telefoon "doorzond" naar Antwerpen, dit tot grote verbijstering van de toehoorders bij ons. Daarnaast ontwikkelde Van Rysselberghe een systeem voor moderne elektrische stadsverlichting en kreeg hij de opdracht de openbare stadsverlichting in Antwerpen te verwezenlijken. Van zijn hand verschenen er vele wetenschappelijke werken.
 
Het grafmonument voor François Van Rysselberghe bevindt zich op perk Y, rij 18. Het portretmedaillon is een ontwerp van Louis Dupuis.