Pecher Jules

 Antwerpen 4 - 1 - 1830 / Brasschaat 19 - 6 - 1899
 
Op 19 maart 2004 werd de grafconcessie voor Jules Pecher door Marc Coremans overgenomen. Het grafmonument werd grondig gereinigd en opgevoegd.
 
Jules Pecher, beeldhouwer en schilder van historische en religieuze taferelen, vertrok na zijn debuut als schilder naar Parijs. Via Jaak De Braekeleer kwam hij in de ban van de beeldhouwkunst. Het standbeeld van Jacob Jordaens op de Oever te Antwerpen is door hem vervaardigd. Het werd in de Van Breestraat aan het Stadspark onthuld. In 1902 werd het naar de "Geuzenhofkens" aan de Gemeenteplaats, nu Franklin Rooseveltplaats, overgebracht. In 1948 werd besloten om het beeld naar de tuin van de Academie over te brengen, maar deze verhuis ging niet door. In 1954 werd het standbeeld afgebroken en naar het Stadsmagazijn aan de Desguinlei overgebracht. In de jaren '60, na de afbraak van het magazijn, werd het naar Rijkevorsel overgebracht om uiteindelijk aan de Oever te belanden.
 
De beelden boven de hoofdingang van de Nationale Bank aan de Leopoldplaats zijn eveneens door Jules Pecher vervaardigd. Aan het Stadspark, tegenover de Sint-Jozefkerk, stond het Loosmonument, opgericht voor Jan Frans Loos (12-11-1799 / 2-2-1871), burgemeester van Antwerpen tussen 1848 en 1862 en gemaakt door Jules Pecher. Het werd in 1876 ingewijd. Auguste Rodin beeldhouwde de vier zittende figuren. Om het monument tegen de winterkou te beschermen werd het telkens ingepakt. Vandaar de uitdrukking "Loos gaat in zijn doos". Hierdoor wisten de Antwerpenaren dat de winter op komst was.
 
 n 1960 werd het monument wegens het drukke verkeer verwijderd en naar het Stadsmagazijn gebracht. Verschillende fragmenten geraakten spoorloos. Delen van de beelden van Auguste Rodin staan nu in de tuin van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten aan de Leopold De Waelplaats te Antwerpen. Op de begraafplaats Schoonselhof werden de buste op het grafmonument voor Karel Verlat en de buste op het grafmonument voor Hendrik Lenaerts ook door Jules Pecher vervaardigd.
 
Zijn eenvoudig grafmonument bevindt zich op perk Y, rij 17. Het werd overgebracht van de in 1936 gesloten Kielbegraafplaats.