Orlow - Andersen Henri

14 - 8 - 1912 / 3 - 6 - 1944

Nadat de zoon van Henri Orlow-Andersen gedurende bijna vier jaar beloofde de nodige stappen te ondernemen om een eind te stellen aan de verwaarlozing werd in mei 2004 na alweer loze beloftes voor wat betaling van de noodzakelijke onkosten betrof het grafmonument in orde gebracht. Na het uitblijven van enige betaling van de kant van de zoon van Henri Orlow-Andersen werden de kosten gedragen door Jacques Buermans die op 20 april 2005 de concessie overnam.
 
Henri Orlow-Andersen was een voorbeeld van een "multisporter". Hij zwom, speelde hockey en ijshockey en was ook amateur-bokser. Als 14 jarige maakte hij kennis met de roeisport. Vanaf 1937 vormde hij een team met Ben Piessens. In 1938 eindigden zij in de twee zonder stuurman derde tijdens de Europese kampioenschappen. In 1939 bereikte hetzelfde duo de halve finales in de legendarische Henley regatta. Henri Orlow-Andersen was meermaals Belgisch kampioen, onder meer in 1936 in de acht met stuurman, het koninginnenummer.
 
Een anekdote om te vertellen hoezeer de twee, Orlow-Andersen en Piessens, de sportiviteit hoog in het vaandel droegen. In 1942 eindigde Orlow-Andersen eerst in het skiffnummer, hij klopte Piessens. Een scheidsrechter declasseerde Orlow-Andersen, omdat die een boei niet correct zou genomen hebben, en riep Piessens tot winnaar uit. Waarop deze laatste onmiddellijk klacht indiende tegen zijn eigen overwinning. Piessen weigerde dit succes omdat hij oordeelde dat hij de overwinning niet verdiende. Piessens was eerst tevreden toen de jury Orlow-Andersen tot winnaar uitriep. Henri Orlow-Andersen was nijveraar en officier in W.O. II. Hij overleed ten gevolge van een heelkundige ingreep.
 
Het prachtig grafmonument voor Henri Orlow-Andersen bevindt zich op perk X, West. Het bronzen beeldhouwwerk is een ontwerp van Alfons Mauquoy. Eigenaardig is dat, alhoewel de Olympische ringen op het grafmonument staan, volgens bekomen informatie Orlow-Andersen nooit aan de Olympische Spelen deelnam. In 1932 namen er geen Belgen deel en in 1940 en 1944 waren er geen Olympische Spelen. In 1936 namen er twee Belgische teams deel maar Orlow-Andersen was daar niet bij.