Bascourt Jos

Jos Bascourt
Schaarbeek 15 - 9 - 1853 / Antwerpen 27 - 2 - 1927
 
Onze vereniging vzw Grafzerkje werd erop gewezen dat er voor het grafmonument van Jos Bascourt een “akte van verwaarlozing” stond. Jacques Buermans contacteerde kleinzoon Michel Bascourt en die deed een beroep op onze vzw om een eind aan de verwaarlozing te stellen. De onvolprezen William vervulde deze taak voortreffelijk. Gedurende ettelijke uren werden enkele delen van het grafmonument opgehoogd waar nodig. Nadien werden de stukken opgevoegd. Michel Bascourt is nu ook steunend lid van vzw Grafzerkje.
 
Jos Bascourt kwam heel jong bij zijn tante J. Buelens inwonen boven de kantwinkel aan de Groenplaats bij de Antwerpse kathedraal. Later woonde Jos Bascourt in de Jacob Jordaensstraat. In 1880 werd hij student aan de Antwerpse Academie voor Schone Kunsten, afdeling bouwkunst. Hier kreeg hij onder meer les van Jozef Schadde, Leonard Blomme en Pieter Dens. Bascourt bekwaamde zich in de neo-Vlaamse renaissance bouwkunst. In opdracht van zijn vriend kunstschilder Jos Ratinckx realiseerde hij in 1890 een opmerkelijk woonhuis in de Berchemse Waterfordstraat. Jos Bascourt toonde wat hij waard was in de nieuwe wijk Zurenborg. Na een eerste opdracht volgde het “café du Dôme”, op de hoek van de Grote Hondstraat. Een volgende opdracht was een aantal woningen aan de Dolfijn- en de Tweelingenstraat. In 1894 bouwde Jos Bascourt “In de sterre de Sonne en de Mane” en twee jaar later de woningen “’t Molentje”, “Minerva” en “de Zevensterre” aan de Cogels Osylei. Verdere projecten zijn “huis Mercurius”, Cogels Osylei, “huis Boreas”, Transvaalstraat, “de vier seizoenen” op de hoek van de Waterloo- en de Generaal Van Merlenstraat, “Lotus en Papyrus”, Transvaalstraat, “huis Nymphea”, Waterloostraat, “de Morgenster”, Cogels Osylei, “Euterpia”, Generaal Capiaumontstraat en zijn eigen woning aan de Sint-Vincentiusstraat 16, nu afgebroken om plaats te ruimen voor de parking van de kliniek, waar hij tot aan zijn dood woonde.
 
Het grafmonument voor Jos Bascourt werd ontworpen door zijn zoon Gaston Bascourt (1901 / 1974), die hier ook begraven is. Het grafmonument bevindt zich op perk 26-B.