Nieuwsbrief Nr. 94 - juli 2016

Klusjesdag werd klusjesweek


Klusjesdag werd klusjesweek:
 
De klusjesdag van donderdag 23 juni werd afgeschaft wegens een gebrek aan belangstelling. Maar Leen, onze duivel-doet-al, had voor de vzw Grafzerkje een nieuwe hogedruk mogen aanschaffen en zij stond te popelen om die uit te proberen. Bestuurslid Lin Verbeemen had te kennen gegeven dat ze niet bij de klusjesdag aanwezig kon zijn wegens verlof. Leen probeerde de nieuwe hogedruk dan maar uit op het peterschap van Lin: Ockenaer werd afgeschrobd, schoon gespoten en kreeg nieuwe bloempjes. Het resultaat mocht gezien worden en Leen kreeg, figuurlijk, bloemetjes toegeworpen van Lin. Leen had de smaak te pakken en besloot, samen met haar echtgenoot Marc om er een, wat zij noemde, “klusjesweek” van te maken. Woensdag 22 juni werd allereerst Bunge  aangepakt met de hogedruk omdat donderdag ons lid Tine met haar hovenier ging komen om het monument opnieuw te bebloemen.
Leen nam in de gietende regen, verder een aantal van haar peterschappen onder handen: de familie Pierre , Bollens , Masson en Verstraete
Tegen het middaguur kwam haar echtgenoot Marc ter hulp: het monument Fasting moest van de nodige zoden ontdaan worden. We hadden gevraagd aan de mensen van de begraafplaats om die klus te klaren omdat zij over het nodige materiaal bezitten maar wegens personeelsgebrek kon dit niet. Meer dan 25 kruiwagens werden door Marc gevuld en door mezelf uitgekieperd zodat de mensen van de begraafplaats ze makkelijker konden ophalen. Een hele klus zeker omdat ik het werken niet gewoon ben. De bedoeling was om het monument te vullen met nieuwe, zuivere, aarde maar eerst werd de hogedruk terug bovengehaald om het prachtige monument af te spuiten.Gelukkig toch nog eens een poging gedaan bij het afdelingshoofd om te vragen of we hulp konden krijgen om het monument te vullen met zuivere aarde en ja hoor: donderdag ging men komen helpen.
Donderdagmorgen waren we al vroeg paraat. Omdat er enkel een mail naar de leden die aangaven dat ze wilden helpen gestuurd werd en niet naar alle leden boden zich toch nog twee vrijwilligers, tevergeefs, aan. Een derde kon ik nog vóór aanvang van de klusjesdag verwittigen dat die niet doorging. Terwijl we zaten te wachten op de arbeiders ging Leen aan de slag om haar peterschappen Hermans – Kryn en Verbooghen van het nodige onkruid te ontdoen en ze nam ook het grafmonument voor Maria ’s Heeren , peterschap van onze vzw Grafzerkje, onder handen. De mensen van de begraafplaats kwamen met groot materiaal aangereden  en in twee keer was het monument opnieuw gevuld deze keer met zuivere aarde. Ondertussen had Tine haar hovenier ook niet stilgezeten en het grafmonument Bunge zag er helemaal anders uit.
We lieten de aarde enkele dagen rusten en op woensdag 29 juni werden nieuwe plantjes op Fasting gezet. Dezelfde middag werd de hogedruk nog eens bovengehaald en ging aan de slag bij Hermans – Kryn . Het resultaat was werkelijk verbluffend. Bij Verbooghen was dit, omwille van de gebruikte steensoort, veel minder zichtbaar maar het resultaat mocht zeker gezien worden. Tot slot kreeg ook Maria ’s Heeren een flinke beurt. Voor alle duidelijkheid: het grafmonument niet het meisje!!! Er zijn er twee die zich al die dagen uit de naad hebben gewerkt: Leen en haar echtgenoot Marc en zoals altijd zijn er die werken en zijn er die toekijken – en fotograferen …!  
Jacques Buermans
 
Foto’s: Leen Otte, Marc De Meyer en Jacques Buermans

 
Aanvulling van een tevreden gebruiker van de nieuwe hogedruk reiniger: ik krijg er niet genoeg van. Van de hogedruk reiniger, bedoel ik. Moest het nu bij jou ook beginnen kriebelen en je ook aan de slag zou willen om je peterschap schoon te maken en es goed af te spuiten maar je hebt zelf (nog) geen hogedruk reiniger, dan heb ik goed nieuws. Heel binnenkort zal je als lid van VZW Grafzerkje, de hogedruk reiniger en alle gereedschap dat eigendom is van VZW Grafzerkje kunnen uitlenen. Het bestuur gaat bij een volgende vergadering van hen concrete afspraken op papier zetten, zodat jij na duidelijke afspraken met onze nieuwe hogedruk reiniger of eender welk ander gereedschap van onze VZW aan de slag kan gaan.

Leen Otte