Nieuwsbrief Nr. 94 - juli 2016

Begraafplaats Manchester: fantastische gids geeft meerwaarde


Met een aantal vrienden naar Manchester geweest en daar het Southern Cemetery bezocht onder leiding van gids Emma Fox. Met de bus naar het Southern Cemetery. Een bereidwillig iemand vertelde ons waar we moesten zijn. Ik liep over de begraafplaats, de grootste van Groot-Brittannië, en dacht er het mijne van. Geen noemenswaardige monumenten. Afspraak was het kantoor uit 1879 in neogotische stijl in zandsteen met leien daken. Daar wachtte Emma Fox ons op. Al snel bleek welk vlees we in de kuip hadden: een bevlogen dame, een vat vol verhalen en weetjes en wat ze niet wist zocht ze op. Prima! Eerste graf was dit voor John Henry Davis, een rijke bankier. Emma vertelde dat hij aan de wieg stond van Manchester United. De ploeg bestond vroeger uit arbeiders van de spoorwegfabriek en de ploeg was zeer arm. Om geld in te zamelen hadden ze een hond een collectebus om de nek gebonden om zo geld in te zamelen. De hond liep weg. Davies vond de hond en spoorde de eigenaar op. Davies hoorde van de financiële problemen en de bankier sponsorde zo Manchester United.
John Alcock was bij de Royal Air Force. Na de Tweede Wereldoorlog werd hij testpiloot. In 1919 voerde hij de eerste trans-Atlantische vlucht uit van Newfoundland naar Ierland in 16 uur en 12 minuten. In 1919 stortte hij, op weg naar een vliegshow in Parijs, neer in de dichte mist nabij Rouen. Vooraan het graf zien we een propeller. Emma wist te vertellen dat het op de begraafplaats het drukst is op Moederdag. Zij toonde ons het oudste graf, uit 1879.
Eliza Hughes was bediende bij een rijke familie. Zij overleed, amper 32 jaar oud, en de werkgevers zorgden voor een mooi graf.
John Ryland, ondernemer en filantroop. Hij bezat de grootste textielfabriek van Manchester. Hij huwde drie keer. In 1825 met Dinah waarmee hij zes kinderen had. In 1848 met Martha en in 1875 met de Cubaanse Enriqueta Augustina. Wanneer zij overleed in 1908 werd ze hier begraven. Het bovenstuk welke vier engelen bevatte verdween. Ook de bronzen omrastering werd gestolen. Henry Rose ligt op het Joodse gedeelte. Hij was journalist en overleed in de vliegtuigcrash in 1958 in Munchen waarbij een aantal voetbalspelers van Manchester United omkwamen.
. Laurence Stephen Lowry, tekenaar en schilder. Hij had een dominante moeder en moest stiekem les volgen. Veel van zijn werk gaat over het dagelijkse leven in de industriële wijken. Na het overlijden van Lowry, die nooit gehuwd was, vond men vele erotisch getinte tekeningen en schilderijen. Vóór het graf penselen. John Prettyjohn was de eerste Royal Marinier die het Victoriaanse Cross, de hoogste Britse militaire onderscheiding, kreeg voor zijn moed tijdens de slag van Inkermen tijdens de Krimoorlog. Elke herfst houden de mariniers een processie ter zijner ere en zij onderhouden het graf. Billy Meredith, voetballer bij Manchester City. Hij won met hen twee keer de titel (1899 en 1903). In 1905 werd hij beschuldigd van omkoping. Na zijn schorsing ging hij naar Manchester United. Met die club won hij twee titels (1908 en 1911). Later deed hij terug de stap naar City en hij werd de oudste internationaal, 48 jaar, toen hij voor Wales uitkwam.
Jerome Caminada was een legendarisch politieagent uit de Victoriaanse tijd. Hij was een meester in vermommingen en hij was de inspiratie voor sir Arthur Conan Doyle’s Sherlock Holmes. Emma vertelde volgende anekdote: bij een orkest werden muziekpartituren gestolen. Caminada maakte een neppiano  waar hij zich in verstopte en door twee kijkgaten kon hij zo rondkijken. De musici zetten hun instrumentkassen tegen de piano. Caminada ontdekte de dief maar hij geraakt niet uit de piano omwille van de instrumentkassen die alles blokkeerden. Hij kon toch nog zeggen dat de archivaris de dief was.
. Antonio Valvona was van Italiaanse afkomst en hij deed in ijskreem. Hij plaatste ijsbollen in een glas en de gegadigden konden er aan likken. Omdat dit onhygiënisch was werd dit verboden. Daarom vond Valvona het “horentje” uit. Emma besloot haar meer dan twee uur durende rondleiding bij het graf van Matt Busby, Schots voetballer en manager van Manchester United. Hij overleefde de vliegtuigcrash van Munchen. Busby sprak met een sterk Schots accent. Bij een volkstelling vroeg men wat zijn beroep was. Hij sprak “footballer” zo slecht uit dat de bediende “fruit bowler” noteerde. Het was echt een toffe ervaring met Emma Fox als gids van een begraafplaats waar bitter weinig te zien was. Een feest maakte Emma er van dankzij haar verhalen. Na afloop ging ze nog in op onze uitnodiging om een drankje te nuttigen. Ook daar viel op dat Emma van vele markten thuis was en ze gaf ons nog ontelbare tips om de volgende dagen nog leuker te maken. De volgende dag kreeg ik nog een mailtje van Emma om ons te danken.  Een klassedame!
Jacques Buermans
.
Foto’s: Marie Claire van der Smissen, Jean Donny, Edgard Nelissen en Jacques Buermans.