Nieuwsbrief Nr. 89 - september 2015

Try out OMD BerchemLeen geeft een impressie


Enkele maanden geleden vertelde onze voorzitter dat hij gevraagd was om voor de erfgoeddag een rondleiding te verzorgen die maximum een uur mocht duren en die hij die dag twee keer zou doen. Niets meer over vernomen tot hij afkwam met een vraag om es iets te proberen. Hij had die rondleiding klaar en we zouden ze eens aflopen om te zien of ze goed in elkaar zat en hoe lang ze duurde. Zoals al gezegd, het is altijd interessant om te vernemen wat hij van dat soort zaken maakt. Een eerste keer zonder foto’s en een tweede keer met. We zaten iets over de tijdslimiet, maar er valt blijkbaar wel één en ander te zien op de begraafplaats van Berchem.
Volgende stap was een try out met een groepje uitgelezen vrijwilligers die bereid zijn om mee te gaan en openlijk, liefst opbouwende commentaar te geven. Afspraak om twee uur aan de hoofdingang. Wij met een 15-tal mensen op stap. Na een inleiding, bij een eerste graf, dat van Paul Segers (advocaat en parlementair) kwam een eerste opmerking van iemand die dacht dat de commentaar van Jacques niet helemaal klopte. Aangezien alles niet dubbel, maar driedubbel gecheckt is, was verwarring mogelijk, maar de uitleg klopte. De sfeer was gezet: een kritisch publiek in een gezellige en ludieke sfeer op stap. 
We kwamen oa bij het graf van Ludo Coeck, voetballer. Dan een ommetje langs Marten Van der Loo en het graf Bilmeyer . We zagen de mooie grafkapel van Carlier , waar Max Winders bijgezet is, een indrukwekkende laatste rustplaats van een tak van de familie Nottebohm, het verhaal van Ludovicus Fredericus de Mérode. Frans Claes, een eenvoudig graf, maar een interessant verhaal. 
Bescheiden is niet de juiste term voor het graf van Léandre Latinie , ‘millionaire’, maar ook niet voor de grafkapel voor de familie Coetermans met prachtige beelden van de bewoner van één van mijn peterschappen, Arthur Pierre.  Hier en daar was het even zoeken en kijken om de juiste graven te vinden, maar uiteindelijk eindigden we aan de achteruitgang waar Jacques zijn groep trakteerde op een drankje. 
De rondleiding was iets te lang en met een groep ‘verlies’ je wat tijd als de foto’s moeten rondgaan, maar – en nu val ik terug in herhaling, een aanrader. Dus als je op de erfgoeddag in de buurt van de begraafplaats van Berchem zou zijn, maak dan een uurtje vrij voor deze rondleiding.

Tekst: Leen Otte
Foto’s: Maria Nuyts en Leen Otte