Nieuwsbrief Nr. 88 - juli 2015

R. I. P. 200 jaar begrafeniscultuur in Vlaanderen. Een van dé betere tentoonstellingen!Jacques vertelt


Wegens “organisatorische” redenen kon het door ons bestuurslid Tamara Ingels aan de tentoonstelling “R. I. P¨. aspecten van 200 jaar begrafeniscultuur in Vlaanderen” niet doorgaan Toch bezochten enkele leden van vzw Grafzerkje deze tentoonstelling in Gent.
 
In een aantal “grafkapellen” werd begraven en dodencultuur van de voorbije 200 jaar getoond. Gestart werd met de secularisering van de stedelijke begraafplaatsen in de tweede helft van de 19de eeuw. De begraafplaatsen werden onttrokken aan het gezag van de kerk en het geloof. We zagen er een heuse rouwkamer naast rouwgewaden. Ook al de attributen die een priester nodig heeft om de laatste sacramenten toe te dienen. 
In een tweede “kapel” werd dieper ingegaan op de “kerkhovenoorlog die in Gent woedde. Leden van vzw Grafzerkje die ooit ons bestuurslid An Hernalsteen aan het werk zagen op “haar” Westerbegraafplaats en haar daar bezig hoorden over haar goede vriend bisschop Bracq weten waarover dat ging. Veel aandacht ook voor advocaat en vrijmetselaar Hippolyte Metdepenningen. Ook aandacht voor de Antwerpse burgemeester Jan Van Rijswijck en diens uitvaart. Wat verder werd dieper ingegaan over de houding van de kerk ten overstaan van crematie. Ik zag een heel informatieve film met Joodse gebruiken bij een overlijden. Ook over de gebruiken in de Islamitische gemeenschap werd een filmpje vertoond.
 
In een grotere ruimte zagen we rouwkleding  door de eeuwen heen en een corbillard die knap gerestaureerd was. 
Ook aandacht voor de angst om levend begraven te worden met onder meer het schilderij “de overhaaste begrafenis”  van de hand van Antoine Wiertz. Enkel moderne dingen, niet direct my cup of tea, en ook aandacht voor moderne mogelijkheden tot begraven: natuurbegraafplaatsen en het anoniem begraven van biologisch afbreekbare urnen. In een apart zaaltje werd een film vertoond. De tentoonstelling afgesloten met een aantal karikaturen): humor in het funeraire moet kunnen. 
Een meer dan geslaagde tentoonstelling waar ons bestuurslid Tamara Ingels zeker een grote inbreng heeft aan toegevoegd.
 
Bij de tentoonstelling hoort ook een boek: “R. I. P. aspecten van 200 jaar begrafeniscultuur in Vlaanderen”. ISBN 978 90 382 2487 9.
 
Tekst en foto's : Jacques Buermans.