Nieuwsbrief Nr. 88 - juli 2015

Nieuwe rondleiding over architecten, bouwmeesters en steenkappers die terug te vinden zijn op Schoonselhof.Jacques probeert uit


Enkele weken tevoren vroeg onze voorzitter of ik tijd kon maken om mee te gaan om een nieuwe rondleiding uit te proberen. Om een lang verhaal kort te maken: hij had een groep geïnteresseerden die een rondleiding wilden over architecten. Aangezien die rondleiding nog niet bestond, moest ze gemaakt worden en dit was een eerste probeersel. Uiteindelijk werd het twee keer een halve rondleiding die, omdat hij toch niet alles nog eens kon vertellen wat ik al wist, nog eens over gedaan werd met Maria – ook lid van VZW Grafzerkje en een dagelijkse Schoonselhof bezoeker.
Nadien werd deze rondleiding al flink ingekort omdat ze veel te lang duurde als hij de hele uitleg moest doen. Vond ik spijtig want er was blijkbaar nog veel interessants te weten te komen op ons Schoonselhof.
Voor de officiële try-out spraken we af aan de hoofdingang met een dozijn uitgenodigde vrijwilligers. Daar kreeg ik al te horen van Jacques dat hij de rondleiding nog een keer flink ingekort had; we zouden starten bij Arthur Pierre. Ik begon mij al zorgen te maken over het feit of we wel nog iets zouden vernemen.
Mijn bezorgdheid was voor niets nodig. Bij Arthur Pierre gaf onze voorzitter een leerrijke uitleg over de man zijn werken en waar die allemaal te vinden zijn. Daarnaast werd een uitleg gegeven over peterschap. Dit kan volgens mij niet genoeg gepromoot worden. Het graf Lux werd toegeschreven aan Arthur Pierre waar Jacques vertelde dat Arthur Pierre zeker een bijdrage had aan het vervaardigen van het grafmonumenten maar dat het ontwerp ervan uit een catalogus kwam.
Volgende haltes: Jules Pecher (beeldhouwer en schilder), Jan Van Asperen (architect) en Hermanus Pierre-Pellens die onder een werk ligt van zijn broer Arthur Pierre.  Hier kwam een uitleg over peterschap met optie bruikleen. Ook een blijvend te promoten item.
We vervolgden onze weg langs Peter Benoit en bij het opgaan van perk Z1 stelde ik enkele nieuwe bronsdiefstallen vast – een plaag waar we op Schoonselhof sinds enkele weken mee te maken hebben. De uitleg en bijkomende illustratie hiervan kregen we bij het graf Osterrieth.
De eigenlijke rondleiding werd verder gezet en nog ingekort. Jacques raakte zelfs de illustratieve draad kwijt als de een deel van de documentatie door elkaar raakte. Ik was de Chinese vrijwilliger die alles terug op volgorde mocht steken, wat alleen al door de hoeveelheid foto’s, niet eenvoudig was en bijgevolg niet lukte. Op het kunstenaarsperk kregen we informatie bij het graf voor beeldhouwer Jozef Peters 
Onze voorzitter wist alles te vertellen over de symboliek.Wat verder het zelfportret voor Lode Eyckermans 
De naakte dame op de laatste rustplaats voor Leopold Van Esbroeck kan Jacques maar weinig bekoren. Op elke rondleiding hoor ik hem daar commentaar op geven over het feit dat dit mag meegenomen worden, maar dat niemand het wil meenemen
Op het eind van de wandeling gingen we nog naar de laatste rustplaats van een aantal bekende bouwmeesters zoals Walter Van Kuyck, Emiel Van Averbeke en Pierre Bruno Bourla. Toegegeven, het was met een beetje chaos en wat geklungel hier en daar, maar we hebben een zeer aangename, rijkelijk geïllustreerde en vooral leerrijke namiddag doorgebracht. Een echte aanrader voor iedereen. 
Verslagje: Leen Otte
Foto’s Jean Donny