Nieuwsbrief Nr. 87 - mei 2015

Nog graftrommels :Promo en sponsoringNeem zo veel mogelijk foto’s van graftrommels


Iedereen met funeraire feeling of doodgewoon een ‚Zerkje’ heeft nu al wel begrepen dat we afgelopen zaterdag een lezing en workshop gegeven door E. J. Halkus  achter de rug hebben.
Deze laatste begon met een zeer uitgebreide uitleg dat het ondertussen vijf voor twaalf is voor de resterende graftrommels in ons funerair erfgoedlandschap. En dat is ook zo! 
Zelf ben ik sinds het ontstaan lid van vzw Grafzerkje en bestond mijn interesse toen uitsluitend uit de symboliek en de mooie sculpturen. Gaandeweg zag ik wel eens een stuk oud ijzer liggen tot ik uiteindelijk inzag dat het wel iets meer was dan oude rommel!
Kinderen vonden die dingen bijzonder boeiend als speelgoed, anderen konden dan weer het glas voor hun duiventil gebruiken en dergelijke meer.
 
Daarom een eerste vraag: neem tijdens jullie bezoeken aan begraafplaatsen foto’s van die oude dingen en stuur ze ons door dan kunnen we gaan inventariseren wat er ons nog rest. Of als je toevallig zo’n ding in een schuur of opslagplaats weet staan - of iets dat er op trekt - laat het ons dan ook weten.
 
Tweede punt: E. J. Halkus schreef samen met Leon Bok een boek “Graftrommels en (kunst)grafkransen in Nederland, Historie van een bijzonder funerair object en deed ons een twintigtal boeken cadeau die we als bijdrage voor ons project mogen verzilveren. En daarmee heeft niemand nog het excuus niet te weten waarover we aan het praten zijn…
Hoe geraak je aan zo’n boek en wat kost het? Als je in het Brabantse woont kan je mij (Lin Verbeemen), [email protected] een mailtje sturen, in de Antwerpse regio Jacques Buermans [email protected]. Aankoop 15 euro en verstuurd 20 euro  aan een van ons beide te betalen of via storting op rekeningnummer BE37 7360 0104 4028 met de vermelding “boek Graftrommels”. 
 
Daarnaast zijn alle bedragen welkom. Onder het motto “Draag uw steentje bij. Maak de Graftrommel toonbaar!” Kandidaat sponsoren kunnen hun bijdrage, hoe gering ook, storten op rekeningnummer BE37 7360 0104 4028 met de vermelding “project Graftrommels”. 
Alvast bedankt voor jullie steun!
 
Lin Verbeemen.