Nieuwsbrief Nr 86 - maart 2015

Begraafplaats Wijnegemtram 10


In september staat de tentoonstelling “W.O. I een monument” op het programma. In het kader daarvan brengt bus, trein of tram me naar de monumenten die ik selecteerde. Voor alle duidelijkheid: ik beperk me tot de provincie Antwerpen.
 
Zo belandde ik onlangs in Wijnegem waar, tegenover het monument voor 14-18, de begraafplaats ligt. Het is fris maar zonnig, binnenspringen dus.
De wapenschilden vliegen me om de oren. Grafmonumenten gaan van groot naar grootst met klinkende namen als A.R.de Villers du Fourneau en H.J.J.G van der Fosse. Ook de families Van Havre en Meeùs lijken mij families met invloed. Tussen al dat onbekende ontdek ik Karel Verbist, wielrenner die verongelukte op een piste in Brussel. Eindelijk ken ik nu de man uit het liedje dat mijn grootvader altijd zong: “Charelke, Charelke, Charelke Verbist. Hadde nie gereën in de pist’ dan hadden nie gelegen in de kist”. Geweldig.
Verderop ligt Georges De Hasque, stichter van de katholieke scouts Vlaanderen in 1913 en van de Baden-Powell zeescouts Antwerpen in 1916. Tristesse bij het graf van de gebroeders Leo en Louis Joris. Respectievelijk 10 en 7 jaar toen zij overleden beiden bij een terreuraanslag op 10.02.1945. Onderaan de steen staat nog de naam van kleine Johnny Joris. Zijn naam zag ik pas toen ik de foto vergrootte.
Verrassende grafzerken zijn deze van Kamiel de Smet en Herman C Van de Perre.
Mysteries, ik ben er dol op en ook nu vind ik er een. Het symbool bij Gysbrecht Guens. Rarara.
Zoals op elke begraafplaats kun je hier ook niet aan beide wereldoorlogen voorbij.
Ik word er altijd stil van net zoals van een kindergraf.
De begraafplaats van Wijnegem is zeer goed onderhouden. Het is een aangename plek om rond te wandelen en te ontdekken. Een uitstap die de moeite loont. Ik ben ervan overtuigd dat het archief van die grote families een must is. Dat is voor later want binnenkort is er eerst vakantie.
 
 
Tekst en foto"s : Mieke Versées