Nieuwsbrief Nr 86 - maart 2015

Hasselt : begraafplaats en Algemene VergaderingEen dagje Hasselt


De rondleiding op het oud-kerkhof in Hasselt was meer dan ontgoochelend. En ja, er lag sneeuw maar dat mag een gids er niet van weerhouden toch een verhaal mee te geven, vind ik.
Gelukkig is er nadien de after party in bistro Dusart met lekkere broodjes, soep en véél taart. Na al dat lekkers, tijd voor ernst.
De gebruikelijke nieuwjaarswensen krijgen we van onze voorzitter, Jacques Buermans. An Hernalsteen licht met haar welluidende stem de uitstappen toe.
Zeker niet te missen, de rondleiding in Evere door Stefan Van Camp! De aanwezigen hebben een beentje voor, zij kunnen reeds inschrijven.
Na een korte pauze, roept bellenvrouw Tamara ons tot de orde. Tamara Ingels, kunsthistorica, lesgeefster met een kleine beet voor funeraire kunst en nieuw bestuurslid.
Zij licht met groot enthousiasme het restauratieproject voor 2 graftrommels toe. Tamara werkt daarvoor samen met Lin, schilderes.
Vrijwilligers zijn meer dan welkom en krijgen vooraf een workshop restaureren. Je kunt je ook vrijkopen door sponsoring.
Op 29 maart gaat de jaarlijkse processie door in Hallaar. Het is de bedoeling die dag een tentoonstelling te organiseren in het parochiehuis rond het project en zo fondsen te werven.
 
Volgt dan het boeiende verhaal over het monumentale grafmonument van Hubert Ysebrant de Lendonck. Het staat op de begraafplaats van Sint-Katelijne Waver.
Een zeer bevlogen Tamara geeft ons een stukje biografie mee van Hubert Ysebrant en vertelt de geschiedenis van dit familiegraf. Het is een gigantische namaakgrot met bovenop een Heilig Hart beeld.
De buitenzijde van het monument werd gerestaureerd in 2014; de restauratie van de binnenzijde laat voorlopig op zich wachten. Binnenin is er kwistig met spreuken gestrooid. Ondanks dat er plaats voorzien werd voor de ganse familie, ligt niet iedereen er begraven.
Bijzonder is dat enkel de graaf horizontaal ligt. De andere kisten werden verticaal in schachten neergelaten. Dit gegeven vereist zelfs een demonstratie om het te visualiseren.
De lijdensweg voor de restauratie is al even boeiend. Fondsen verkrijgen, het is geen kattenpis.
In 2017 zal enkel de buitenkant klaar zijn.
Het applaus voor de voordracht is welverdiend. Het werd nog een aangename en interessante namiddag.

Tekst :Jacques Buermans.
Foto's : Jacques Buermans, René Mertens, Edgard Maes en Leen Otte