Nieuwsbrief Nr. 84 - november 2014

Enige Amerikaanse begraafplaats op Belgische bodemClaude maakte een verslag


De enige Amerikaanse begraafplaats van de Eerste wereldoorlog op Belgische bodem…

Op 26 maart 2014 was Waregem een versterkte burcht met een enorme politiemacht en sluipschutters op de daken, want de Amerikaanse president Obama kwam de Amerikaanse begraafplaats bezoeken. Op 6 september 2014 bezocht ik deze serene plaats in West-Vlaanderen.
Het “Flanders Field American Cemetery” is de enige Amerikaanse begraafplaats van de Eerste Wereldoorlog in België .  De begraafplaats ligt op het slagveld waar de 91e Divisie vocht tijdens het Ieper-Leie offensief van 30 oktober tot 11 november 1918. De Belgische regering was de Amerikanen zeer erkentelijk voor hun strijd bij de bevrijding van België en heeft de grond gratis en belastingsvrij ter beschikking gesteld om het te gebruiken als een permante begraafplaats.
Hoewel Amerika maar in 1917 Duitsland de oorlog verklaarde, hebben ruim 81000 Amerikaanse soldaten in Europa het leven gelaten, waaronder 1043 op Belgisch grondgebied. Deze begraafplaats is twee hectaren groot en telt 368 grafzerken . Het is verdeeld in vier identieke delen met elk 92 graven. 21 van de 368 graven herbergen de lichamen die niet geïdentificeerd konden worden. In de kapel bevinden zich de namen van de 43 vermiste Amerikaanse soldaten die geen gekend graf hebben .  Op de versierde urn op een voetstuk zijn de kentekens van de vier Amerikaanse divisies die in België gestreden hebben gebeiteld: 27th div A.E.F., 30th div A.E.F., 37th div A.E.F. en 91th div A.E.F.. Het merendeel van de grafstenen hebben een Latijns kruis, maar er zijn ook 8 Davidsterren van Joodse slachtoffers onder de soldaten.
Maar niet alle slachtoffers zijn tijdens de 1e wereldoorlog gevallen. Het duurde tot in de lente van 1919 voor de Amerikaanse soldaten via Antwerpen opnieuw verscheept werden richting hun vaderland. In de winter van 1918-19 werd Europa geplaagd door de Spaanse griep, generaal John P. Pershing overwon de griep, maar soldaat Bertram C. Horner had minder geluk: hij stierf op 30 mei 1919 te Antwerpen aan de gevolgen van de Spaanse griep.
Elke grafsteen vermeldt ook een plaats in Amerika, dit is echter niet de geboorteplaats van de soldaat, maar de plaats waar de eenheid, waartoe hij behoorde, gekazerneerd was (909).
De begraafplaats werd officieel ingehuldigd op 8 augustus 1937.
Verder naar het oosten vind je nog monumenten die verwijzen naar de strijd van de Amerikaanse soldaten, want de 37e divisie rukte op naar de Schelde waar ze net voor de wapenstilstand nog slag leverde in de buurt van Oudenaarde. De Ohiobrug over de Schelde in Eine is een aandenken aan de slag om de Schelde. In Oudenaarde vind je een monument ter nagedachtenis aan de gesneuvelde Amerikaanse soldaten op het Tacambaroplein grenzend aan de Generaal Pershingstraat. Generaal John J. Pershing was de aanvoerder van de Amerikaanse strijdkrachten in Europa.
Via enkele foto’s wil ik een impressie geven van deze toch wel bijzondere begraafplaats.
Coördinaten van de begraafplaats:
Flanders Field American Cemetery
Wortegemseweg 117
B-8790  Waregem
Tel.: 056/60 11 22
Email: [email protected]
 
Tekst en foto’s: Claude Descamps (sympathisant VZW Grafzerkje)