Nieuwsbrief Nr. 83 - september 2014

Aland Leest monumentJohan Moeys fotografeerde.


Den Duits haalde een Engelsch vliegtuig neer

 
 
Wie met de trein reist en af en toe naar buiten kijkt, kan iets buiten Mechelen een monumentje zien staan. In het achterliggende veld aan Aland in Leest stortte in 1943 een Halifax Mk II neer. Alle bemanningsleden kwamen om.
 
Op een nacht in juni 1943 werden de bewoners van de boerderijen op de grens van Hombeek en Leest opgeschrikt door lichtflitsen en een knal. Ze hoorden een vliegtuig in moeilijkheden. Dan volgde een ontploffing. Het vliegtuig veranderde met een grote knal in een vuurbal en spatte uiteen. De brokstukken verspreidden zich over een lange afstand. Het grootste deel viel op de wat hoger gelegen weide kort bij de boerderij van Scheers. De Duitsers versperden al vlug de toegang tot de brokstukken. Alleen meer-duitsgezinden mochten dichterbij komen.
 
Het waren de restanten van een Halifax Mk II van het 158e Squadron. Hij was op weg van Lissett (Yorkshire, Groot-Britannië) voor een raid op Mülheim-an-der-Rurh (Noord-Rijnland-Westfalen, Duitsland). Ze werden onderschept door de nachtjager Obit Wilhelm Telge van II/NJG1.
Op woensdag 23 juni verloren alle bemanningsleden het leven. Zes liggen naast elkaar begraven op het Schoonselhof te Antwerpen. De zevende ligt op een andere rij. Zijn lichaam werd pas weken na de crash in het veld gevonden.
 
Om hen te gedenken werd aan de rand van het veld een monumentje opgericht.
 
Flight Sergeant Leonard Ernest Cavanagh, RAAF, kapitein-piloot, 20 jaar.
Sergeant Robert James Sage, RAF, boordwerktuigkundige, 21 jaar.
Sergeant Thomas Ridley Forster, RAF, navigator, 21 jaar.
Flying Officer Daniel Valentine Elliott RAF Volunteer Reserve, bommenrichter.
Sergeant Walter Richard Green, RAF Volunteer Reserve, radio-operator en schutter, 22 jaar.
Flight Sergeant Oliver William Todd, RCAF, schutter.
Pilot Officer Ronald Albert Charles Maud, RAF Volunteer Reserve, schutter.
 
 
Tekst en foto's : Johan Moeys
 
Bron: www.aviationheritage.eu