Nieuwsbrief Nr. 81 - mei 2014

Bruikleen terug uitgevonden: heet nu “naburgering”Jacques zet één en ander recht


Ik schrok me een hoedje toen ik op 2 april, ik dacht eerst nog aan een late aprilgrap, schepen Heylen op televisie hoorde verklaren dat Antwerpen als eerste stad in Vlaanderen hergebruik van grafmonumenten gaat promoten en dat hij aan de basis ligt van dit prachtige initiatief. Ja, zo kennen we hem weer. In werkelijkheid zou het moeten geweest zijn “dat Antwerpen als laatste stad in Vlaanderen (in Brugge en Gent bestaat dit al meer dan 25 jaar) hergebruik van grafmonumenten gaat promoten en dat dit in Antwerpen te danken is aan de heer Guy Lauwers, schepen voor begraafplaatsen in de vorige legislatuur, en de inspanningen van vzw Grafzerkje die aan de basis liggen van dit prachtige initiatief. Ik noem dat “het warm water opnieuw uitvinden” of “andermans pluimen op je hoed steken”.

Gevolg: op 3 april stond mijn telefoon niet stil om een en ander uit te klaren en recht te zetten. De kranten “het Nieuwsblad” en “het Laatste Nieuws”, passeerden de revue en maakten er een prachtig werkstuk van. 
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CCcQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.hln.be%2Fregio%2Fnieuws-uit-mol%2Fgraf-kuisen-om-het-te-reserveren-a1841500%2F&ei=MSlBU_iwOMKAywPmvICwBw&usg=AFQjCNEXaaxH2GWvhW4WdzA8OklrxkWOXA

Gelukkig heeft elke medaille zijn keerzijde want dankzij de reclame die schepen Heylen kreeg op televisie en de reclame die wij mochten maken in de kranten waren toch weer heel veel mensen op de hoogte van de mogelijkheid tot “bruikleen”. Dit ging ook gepaard met het uitgeven door de stad Antwerpen van twee flyers waar toch drie van de vier personen leden van onze vzw Grafzerkje zijn: Getuigenissen Norbert en Dirk (pdf) (2,14 Mb) en Getuigenissen Jacques en Leen (pdf) (2,19 Mb). Op diverse plaatsen in de stad prijkt nu ook nog eens onze tronie op gigantische affiches. Dit alles leidde tot een toeloop van aanvragen voor bruikleen.


In aansluiting hierop, wil ik melden dat er op Schoonselhof enkele tientallen grafmonumenten vrij komen om in peterschap en/of bruikleen te nemen. Eén van onze leden vindt te weinig tijd om de verdere zorg van de monumenten op zich te nemen. Ze zijn allemaal in goede tot uitstekende staat en vragen momenteel weinig zorg, buiten nu en dan wat onkruid wieden. Hoe langer ze natuurlijk zonder peter blijven, hoe sneller ze (weer) gaan vervallen. Vanaf de volgende Nieuwsbrief zullen wij enkele monumenten voorstellen, in de hoop dat iemand zich kandidaat stelt om ze te adopteren. 

Tekst : Jacques Buermans
Foto's : Leen Otte