Nieuwsbrief Nr. 80 - maart 2014

Cesar ManriqueAn Hernalsteen neemt ons nog eens mee


CESAR MANRIQUE
HARIA LANZAROTE

Wie regelmatig de Canarische afdweilt, kan er niet naast kijken. Architectkunstenaar César Manrique heeft duidelijk zijn stempel op de eilanden gedrukt.
Hij werd geboren te Arrecife op 24 april 1919. Wanneer de Spaanse burgeroorlog uitbreekt, schaart hij zich aan de kant van Franco. Aanvankelijk volgt César les aan de La Laguna Universiteit van Tenerife maar in 1945 schrijft hij zich in aan de San Fernando hogeschool voor schone kunsten te Madrid. Manrique ontpopt zich als een ecologist avant la lettre: hoogbouw en massatoerisme horen niet thuis op de Canarische, geen beton maar wel traditionele, streekgebonden bouwmaterialen, architectuur moet opgaan in het landschap en niet, tot meerdere eer en glorie van een architect, de omgeving domineren.
In 1982 wordt de Fundacion Manrique opgericht om al deze doelstellingen en dromen te realiseren. Op 25 september 1992 verongelukt César Manrique te Tahiche vlakbij zijn geliefde Fundacion. Hij werd te Haria begraven in een eenvoudig, in de omgeving opgaand graf. Een palmboom, wat vetplanten en enkele cactussen. Ik denk dat hij er gelukkig mee is. Hij kreeg van mij als grafgift de nerf van een palmblad die mij gedurende 3 weken trouw dienst deed als wandelstok.


Tekst en foto: An Hernalsteen