Nieuwsbrief Nr. 80 - maart 2014

Gentse weetjesAn Hernalsteen bezorgde enkele nieuwtjes uit haar stad.


PAUL DE SMET DE NAYER IS HET BEU OP HET CAMPO SANTO EN VERKAST NAAR OOSTAKKER

Geloof nooit wat er in de boekjes staat en mea culpa, ik ben schuldig. In alle publicaties schrijft men dat industrieel en politicus Paul, graaf de Smet de Nayer op sectie B van het Campo Santo in St-Amandsberg begraven werd. Niet dus. Een deel van zijn familie vond er weliswaar een laatste rustplaats en in een administratie kunnen wel altijd fouten sluipen. Er viel maar één ding te doen, mijn goede vrienden van het beschermcomité Campo Santo contacteren. Volgend gesprek ontspon zich na het uitwisselen van beleefdheden:
Ik: “Welke bron heb je gebruikt om in je publicatie te vermelden dat Paul daar ligt?”
Antwoord: “Het staat in de boekjes”
Ik: “Ja maar, hij ligt er niet. Je moet toch ergens een bron gevonden hebben?”
Antwoord: “Hij ligt er wel want het staat in alle boekjes en hij staat ook in mijn boek.”
Ik: “Soit, hij ligt er niet en zo gaan we niet verder geraken.”
Na een halve dag intensief geneus en gesnuister op het internet vond ik zijn rouwbrief en wat blijkt.
De rouwplechtigheid voor Paul graaf de Smet de Naeyer (Gent 13 mei 1843-Brussel 9 september 1913) eerste minister en minister van staat, vond plaats in de kerk van Oostakker. Na de rouwmis werd hij op het kerkhof van Oostakker in de kelder van de familie Morel de Westgaver (de familie van zijn echtgenote) bijgezet. Dit kerkhof is al lang geruimd. De concessie Morel de Westgaver werd overgebracht naar de nieuwe begraafplaats maar Paul bleef waarschijnlijk waar hij was want in geen enkele administratieve lijst wordt zijn naam nog vermeld. Met veel geluk rust hij nu nog ergens onder de groene zoden rond de kerk. 

PRIMA WERK VAN DE STAD GENT

Met een beperkt budget weet de dienst monumentenzorg en architectuur van de stad Gent toch steeds opnieuw wonderen te verrichten. Deze keer werd op Wondelgem Dries het graf van de familie Migom-Van Daele aangepakt. Kijk, vergelijk en vel jullie oordeel. Ik zag in elk geval dat het goed was.
Tekst: An Hernalsteen
Foto’s: An Hernalsteen en SophieDerom