Nieuwsbrief Nr. 80 - maart 2014

CremonaJohan Moeys bezorgde een deeltje van zijn reisverslag.


Kuieren op de begraafplaats van Cremona

Nooit gedacht dat ik ooit naar Cremona in Italië zou gaan. Ik wist zelfs niet dat het bestond. De combinatie van het optreden van een bevriende punkband en aandringende Italiaanse vrienden trokken me over de schreef. Last minute toch een bezoek aan de begraafplaats aan mijn wandeling door de stad toegevoegd. En ze kon me bekoren. Een emotioneel sterke hoeveelheid beelden. Diverse soorten doodsengelen. 
De meest spectaculaire vond ik die uit de hemel was neergevallen en zieltogend op een rots lag. Anderen kozen voor beelden van droevige mensen. Eentje had zichzelf laten beeldhouwen op zijn graf. Een gewone, ietwat obese man. Eigen standbeelden kom je er meer tegen. Er staan jagers. Ergens zag ik het verlaten aambeeld met de achtergelaten hamer van de smid. Ik kan me voorstellen dat je daar in de schemer verschillende “mensen” kan zien staan bij diverse graven. 
Het is er ook populair om bovengronds in muurgraven begraven te worden. Daar is de nodige aandacht aan gegeven. Door de glazen dakconstructie komt er voldoende licht en lucht binnen, en is het er aangenaam vertoeven. Aan de grafkapellen werd een hedendaagse toets gegeven, en eerlijk gezegd, ik vond ze niet lelijk of misstaan. 
De begraafplaats ligt buiten het centrum, aan de andere kant van de brug over de spoorweg. De funerair geïnteresseerde kan daar uren doorbrengen. Best lunchpakket, drank en goede stapschoenen meebrengen. 
Tekst en foto’s: Johan Moeys