Nieuwsbrief Nr. 79 - januari 2014

Granada en Malaga


Enkele weken in Spanje verbleven. Een dagtrip naar Granada stond op het programma. Natuurlijk moet je daar het Alhambra gaan bekijken. Indien je funerair geïnteresseerd bent dien je de kathedraal niet op het programma te zetten. In sommige documenten staat dat de crypte zich in de kathedraal bevindt maar dat klopt niet. De “Royal Chapel” bevindt zich in een vlakbij gelegen gebouw. Hier kan men de prachtige cenotafen voor Ferdinand V en Isabella van de hand van beeldhouwer Domenico Fancelli uit Carraramarmer en die voor Filips de Schone en Johanna de waanzinnige van de hand van Bartolomé Ordoñez uit 1520 bewonderen. Onder de grafmonumenten in de crypte bevonden zich de graven, tot ze naar het Escorialpaleis verplaatst werden. 
In Malaga is zeker het Cementerio des Ingles een bezoek overwaard. Het werd gebouwd in 1831 om een oplossing te bieden voor het begraven van niet-katholieke christenen. In 1839 werd een “lodge temple” gebouwd, een lokaal voor de begraafplaatsbewaker en zijn familie. In 1856 werd vlakbij de ingang een nieuwe “lodge” gebouwd. In 1891 werd de lodge temple omgevormd tot de Saint George Chapel, nu Saint George Anglican Church. Joseph Noble, arts. Overleed in 1861 aan cholera tijdens een bezoek aan Malaga. Mary Ann Plews (1861 – 1911). Monument “Annie de engel”. William Mark (1772 – 1849), Brits consul en stichter van deze begraafplaats. Marjorie Grice Hutchinson, economiste en actief rond deze dodenakker. 
Robert Boyd, liberaal. Gefusilleerd in 1831 voor zijn deelname aan een opstand. Sydney James, duiker. Vier Britse soldaten uit zee opgevist te Marbella en hier in 1946 begraven. In het oudste gedeelte van de begraafplaats vind men typische graven met schelpjes. 
William Hodgson. Een herdenkingsplaat voor Robert Boyd. Aarne Viktor Haapakoski (1904 – 1961), Fins schrijver van detectives en science fiction. De kapitein en de ingenieur van het Duitse schoolschip Gneisenau. Schip dat zonk in de haven van Malaga op 16 december 1900. Ook de resten van de 42 andere slachtoffers van die scheepsramp liggen hier. Nigel Mac Kechnie. Renate Brausewetter, actrice. Geboren in Malaga uit Duitse ouders wenste hier begraven te worden.
Jacques Buermans
Foto’s: Ria Vaes en Jacques Buermans