Nieuwsbrief Nr. 77 - september 2013

Begraafplaatsen in IJslandMarie Louise Franken en Leo Serneels, sympathisanten van Grafzerkje vzw, gingen naar IJsland en brachten een verslagje mee.


Grafstenen: Hierop kunnen we terugvinden dat de IJslanders geen familie achternamen hebben. Men krijgt een voornaam en als achternaam de voornaam van de vader + “son” voor een jongen en “dóttir” voor een meisje: bv: Hildur Magnusdóttir = voornaam Hildur, dochter van Magnus; Bjarni Sigjónsson = voornaam Bjarni, zoon van Sigjón.
Foto’s van HOF / de Hofskirkja: Hof ligt nabij de Vatnajökull gletsjer, 20 km ten zuiden van  Skaftafell  in Vatnajökull  National Park. (Hof wordt uitgesproken als HUB). De Hofskirkja is een turf kerk gebouwd in 1884 en valt onder het Nationaal Museum van IJsland. De rots- en lava ondergrond in IJsland laat niet toe om kunnen graven om een lijkkist in de grond neer te laten. Daarom worden IJslanders boven de grond begraven en lijkt elk graf een heuveltje. De kist wordt op de grond geplaatst, bedekt met grond, graszoden en bloemen. 
Het verhaal gaat dat ook onder de kist een zaadje werd neergelegd van een boom, dewelke dan na vele jaren doorheen de kist groeit en teken is van nieuw leven. 
Graf van Bobby Fischer: Robert James (Bobby) Fischer (Chicago, 9 maart 1943 – Reykjavik, 17 januari 2008) was een Amerikaans schaker. Hij wordt door velen beschouwd als de grootste schaker aller tijden. Van 1972 tot 1975 was hij wereldkampioen schaken. Begraven voor het kleine kerkje in Laugardælir, ten noorden van Selfoss, in het ZW van IJsland. (Op Wikipedia volledige levensloop terug te vinden).
Tekst en foto's : Marie Louise Franken en Leo Serneels, sympathisanten van Grafzerkje vzw.

Ranst, juli 2013