Nieuwsbrief Nr. 77 - september 2013

Grafzerkje vzw meer dan voortreffelijk in quizeerste stadsquiz en Grafzerkje eindigt 8ste op 50 deelnemers.


Voor het eerst organiseerde de stad Antwerpen een “grote stadsquiz”. Niet minder dan 50 ploegen gingen op de uitnodiging in en aasden op de titel quizploeg van de stad. Wat in het voetbal niet mogelijk is, zou dan maar in de quiz moeten kunnen. Grafzerkje wilde de uitdaging graag aangaan en schreef in met een ploeg. Een, beperkte, oproep werd gedaan naar Antwerpse leden met enige quizervaring en met een meer dan gewone interesse in Antwerpen omdat alle vragen betrekking hadden op de Scheldestad. Na wat forfaits en wat verschuivingen trad Grafzerkje vzw aan met Lieve Baplu, Eveline Wageman, Marc Coremans, Marc De Meyer, Michaël Devisscher en ondergetekende. Het was bang afwachten naar wat de vragen zouden bieden. Een eerste ronde werd afgehaspeld met een 9 op 11 en bij de fotoronde, 20 Antwerpse figuren herkennen, behaalden we zelfs 19 op 20. Bij een tussenstand stonden we op de vierde plaats. Meer dan voortreffelijk. In het tweede gedeelte hadden we wat pech in de voorlaatste vragenronde met enkele vragen over moderne computertoepassingen en moderne muziek. De droedelronde bracht ook niet wat er van verwacht werd. Dus dienden we onze verwachtingen bij te stellen; we waren laag begonnen met te zeggen dat we graag bij de eerste 50 wilden eindigen maar na onze voortreffelijke uitgangspositie halverwege waagden we ons toch aan een plaats bij de eerste tien. Uiteindelijk eindigden we achtste op 50 deelnemende ploegen met een totaal van 121 punten op 141. De winnaars deden het iets beter met 129 punten op 141. Zij kregen voor hun eerste plaats niet minder dan 500 win for live loten! Ploegen twee en drie dienden met respectievelijk 250 en 125 loten tevreden te zijn. Het concept zat goed, van tijd tot tijd iets te traag (waren we niet bij de stad Antwerpen aan het meedoen?) maar is zeker voor herhaling vatbaar. De inkomsten gingen dan nog naar een goed doel. Het voornaamste is dat we ons geamuseerd hebben en dat elk ploeglid toch een of meer keren zijn stempel kon drukken op het geheel.


Een ding viel wel op. De opbrengsten van de consumpties gingen naar een goed doel. Bij de versnaperingen was er keuze tussen een portie kaas of een portie salami. Wat de salami was zal wellicht nooit iemand kunnen achterhalen maar van één ding waren we zeker: het was zeker geen salami. Echt opvallend: tijdens heel de quiz zagen we geen enkele hond op of rond de Sint Andriesplaats lopen. Twee mogelijkheden: ofwel zaten die beesten in wat voor salami moest doorgaan ofwel waren ze zo beducht voor hetgeen hen door de quizzers zou voorgeschoteld kunnen worden. Maar … het was een leuke ervaring met een toffe ploeg met, zoals een quiz dient te zijn, een meerderheid van makkelijke vragen en enkele vragen waarin het verschil gemaakt kon worden. Slechts één ploeg van de 50 aanwezigen behaalde niet de helft van de te verdienen punten. Voor herhaling vatbaar.

Op de foto ziet u van links naar rechts: Marc Coremans, Jacques Buermans, Michaël Devisscher, Marc De Meyer, Eveline Wageman en Lieve Baplu. In het midden op de tafel de hond, sorry: de salami.
Tekst :Jacques Buermans 
Foto's : Stanny  Geuens