Nieuwsbrief Nr. 77 - september 2013

Een QR-code op uw grafsteen…ons lid Stefan Crick pleegde een artikel over dit nieuwe fenomeen.


Funeraire gebruiken ontstaan niet zomaar. Vaak hebben zij een hele evolutie doorgemaakt. 
Vele begrafenisrituelen hebben eeuwenoude cultuurhistorische achtergronden. Elke beschaving, elke etnische volksgroep, elke maatschappelijke stand bezigt een eigen traditie.
Anno 2013 worden wij geconfronteerd met één van de nieuwste begrafenisgewoontes :
het aanbrengen van een QR-code op de zerk van een dierbare overledene.
Velen zullen zich nu  afvragen wat is een QR-code ?
Een QR-code is een bepaald type tweedimensionale streepjescode die in 1994 is ontwikkeld door Denso Wave, een dochteronderneming van het Japanse bedrijf Denso. De letters QR zijn een afkorting van Quick Response ("snel antwoord"). Deze QR-codes aangebracht op gelijk welke drager, dus ook op grafzerken, kunnen door de nieuwste smartphones e.d. ‘gelezen’ worden. De code werd ontwikkeld om snel decodeerbaar te zijn. QR-codes waren oorspronkelijk bedoeld voor het identificeren van auto-onderdelen, maar worden in Japan inmiddels algemeen gebruikt in tijdschriften, op bushaltes en op visitekaartjes. Ook  in onze westerse wereld, is het gebruik van het aanbrengen en lezen van de QR-code bijna gemeengoed geworden. Steeds vaker worden QR-codes toegepast om makkelijker en/of meer informatie te verschaffen.
Denso Wave, de originele uitvinder, brengt nu ook vernieuwde versies uit die specifiek ontwikkeld zijn om een logo of design mee op te nemen in de QR code.
De Antwerpse firma van Leeuwen – Invimedia gevestigd in Deurne biedt de mogelijkheid  door middel van het aanbrengen van een QR-code op de grafzerk van uw dierbare overledene een dynamische herinnering te leveren. Zij commercialiseren dit nieuw begrafenisgebruik:


Breng een groet die nooit vergaat aan je geliefde.
Houd de gedachten aan uw overledene levendig door gebruik te maken van een persoonlijke herdenkingspagina. Door middel van de persoonlijke herdenkingspagina kan op het internet worden gelezen wie de overledene is. Als bezoeker van het graf krijgt u, via een QR code, meteen meer informatie over de overledene. De QR code kan u inscannen aan de grafsteen Ook kan de bezoeker een groet en/of gedicht achterlaten.
Meerdere herinneringen bundelen bij diens rustplek. Een herdenkingspagina vergaat niet door weer en wind. Voeg foto's, gedichten, tekeningen of video’s toe en laat uw geliefde blijven herinneren op een aangename manier. Familie en vrienden kunnen zo leuke herinneringen
Een QR code die verwijst naar de herdenkingspagina wordt aangemaakt. De QR code kan worden gegraveerd, gezandstraald of worden afgedrukt. Vervolgens zal deze code nabij het graf worden geplaatst zodat wie wenst de code kan inscannen. 
De herdenkingspagina kan, indien gewenst, worden onderhouden net zoals het grafzerk. Men  kan eenvoudig foto's, gedichten en of een video toevoegen. Ook kunnen indien gewenst reacties en/of groeten worden verwijderd. Het onderhouden van een herdenkingspagina kan eenvoudig door in te loggen via een beveiligde verbinding.


Zij bieden standaard twee pakketten aan. Het statische en het dynamische pakket. Het Statisch pakket zorgt ervoor dat een QR code wordt ontwikkeld en dat de bezoeker de herdenkingspagina kan bekijken door deze code te scannen. 
Het dynamische pakket bevat alle voordelen van het statische maar geeft de familie ook de mogelijkheid de pagina te beheren. 
Eindbeschouwing : voor velen zal dit nu nog een bizar verschijnsel zijn. En zullen vragen stellen onder andere over discretie. Een mogelijk antwoord hierop is de QR-code te beveiligen zodat alleen intimi de aangeboden informatie kunnen lezen.
Vergeten wij niet dat mij in een voorthollend digitaal tijdvak leven (035 + 036)
Stefan Crick
Juli 2013


Bronnen
http://nl.wikipedia.org/wiki/QR-code
http://www.van-leeuwen.be/