Nieuwsbrief Nr. 73 - januari 2013

Een boeiende dag met Jef Van LeeuwVosselaar, zaterdag 24 november 2012


Bezoek aan het atelier

Vandaag hebben we een afspraak in het atelier van ons lid Jef Van Leeuw in Vosselaar bij Turnhout.
We worden door Jef verwelkomd en zien een hoge imposante marmeren blok van 8 ton op een stevige draaitafel staan. Een marmeren massa die wacht op diverse machinale, pneumatische en manuele handelingen om zo uiteindelijk het beeld te worden dat Jef voor ogen heeft. Jef is immers kunstenaar en  leeft zich artistiek uit in het beeldhouwen, boetseren, tekenen, ontwerpen van juwelen en het dichten. Meer informatie vind je op zijn website : www.vanleeuwjef.be.
Dit atelierbezoek kent duidelijk een andere invalshoek dan anders. Helemaal niet onze klassieke samenkomst en rondleiding op één of andere, al dan niet vermaarde, dodenakker.  Sterker nog - We gaan vandaag zelfs geen begraafplaats zien!
Kan je dan wel iets meer dan een dozijn doorgewinterde Grafzerkjes boeien?
Het antwoord is ja. Jef Van Leeuw kan dat en dat zelfs zonder de aangekondigde demonstratie van hoe beelden, wapenschilden en teksten gebeiteld worden. Voor alle duidelijkheid: geïnteresseerden kregen tussentijds terzake de nodige antwoorden op hun vragen.
Hij spreekt over het scheppingsproces van zijn beelden – corpulente dames, dieren naar de natuur, vermenselijkte slangen en andere surrealistische creaties. Natuurlijk gaat het ook over de verschillende soorten steen zoals de solide ‘Belge Rouge’, de zwakke plekken/kristallen in de gelige en rode Franse steen, de pracht van de Italiaanse albast als hij geschild is, de verschillende gradaties in de witte marmer (volledig wit, carne en ordinario) en de anders gekleurde marmer zoals de Italiaanse grijze Bardiglio. Zelfs de klassieken komen aan bod. Ik noteer de kracht van Michelangelo op het vlak van verhoudingen, de gulden snede, de controposto, de driehoek van de piéta, ….  En het feit dat recentere toppers zoals Minne en Rodin de beelden niet zelf kapten maar dit over lieten aan zogenaamde ‘practiciens’. Funerair krijgen we nog mee dat de meeste grafzerken die vandaag bij ons op de begraafplaatsen worden gebruikt uit Chinees en Indisch materiaal worden gemaakt.
Ook technisch worden we wat wijzer : het gebruik van de krompasser en de techniek van de drie punten om grote stukken steen machinaal te verwijderen, het proces om van een stenen beeld een brons te gieten, de verloren was techniek of “cire-perdue” waar de kanaalpijpjes nog af moeten vooraleer te polieren en te kleuren, …
Dit alles krijgen we te horen tijdens onze rondleiding in zijn atelier/museum waar we diverse beelden en maquettes zien, zoals de vagina dentata, de luchthapper en het eerherstel van de penis.
Hier staat ook zijn stretchtoestel opgesteld dat na elke werkbeurt weer wordt gebruikt. Want het moge duidelijk zijn : beeldhouwen is zware arbeid. Ook gevaarlijk werk ! Rode bol op witte vlak vertegenwoordigt de Japanse vlag maar zal me voortaan ook doen denken aan een beeldhouwer die bij een werkongeval zijn witte korte broek vooraan helemaal rood zag kleuren en uiteindelijk heel wat miserie moest doorstaan om het ernstig gekwetste ding te redden.  Het beeld “eerherstel aan de Penis” heeft dan ook zijn verhaal en maakt duidelijk dat het toch nog wat goed kwam.

De Paus wordt gewaardeerd

Na de rondleiding in het atelier vond Jef het moment voor de ’Paus’ gekomen – een door ons gewaardeerd hopmoment van 8,5% uit de plaatselijke brouwerij de Lelie! Proost!

Beelden in het Turnhoutse stadspark

Dan in colonne enkele kilometers tot Turnhout om daar in het stadspark naar het prachtige resultaat van enkele maanden werk te gaan kijken. Jef (110) werkte hier immers samen met enkele internationale beeldhouwers, die in de Kempen wonen, aan het project Turnhout in Steen. En dit in het kader van Turnhout 2012, cultuurstad van Vlaanderen. De zes beelden (111) mogen gezien worden  – en ook zij hebben allen hun eigen verhaal dat verbonden is aan het 800 jarige bestaan van de stad Turnhout.
Deze beelden zullen in de toekomst allen een mooi plaatsje krijgen in Turnhout.
Meer informatie is terug te vinden op de website www.turnhout2012.be

Afsluiting van onze uitstap

Afsluiting van deze toffe dag vond plaats in het nabijgelegen Stadsparkcafé waar nog eens bleek dat ons gezelschap tot mooie compromissen kan komen. Onze vooraf gereserveerde tafel diende zich immers te beperken tot maximaal 4 verschillende gerechten uit het mooie aanbod.  Er waren geen harde woorden, laat staan mokerslagen, nodig om tot volgend kwartet te komen : soepje van de dag, spaghetti bolognaise, salade met geitenkaas en spekjes en de gesmaakte Italiaanse suggestie van de week waar ik ondertussen de naam weeral van kwijt ben. Smakelijk ! En na een goede en gezellige babbel kon iedereen weer gezond en wel naar eigen stek.
 
Edgard Nelissen
 
Foto’s: Leen Otte en Philippe Theys