Nieuwsbrief Nr. 72 - november 2012

Ook in Menen vandalen aan het werkvlaggen erg begeerd.


Op 28 oktober gingen we een groet brengen aan onze ouders, die begraven liggen op de stedelijke begraafplaats te Menen. Begraafplaats gekend door de docu-film van Kat Steppe "ik vergeet u nooit" Die op Canvas werd vertoond.
Ik ben ook voorzitter van het mausoleum ter ere van de Politieke Gevangenen, omgekomen in de Tweede wereldoorlog. Regelmatig ga ik de staat na van dit monument. En ja het was weer zo ver. De vlaggenmast was gebogen en zat los in de grond. Via de touwen hadden ze mast naar beneden gehaald. De kop van de mast lag bijna op de grond. Maar... de Belgische vlag hing er nog aan. Ze hadden de knopen niet los gekregen. Ze hadden wel een vuilnisbak aan gesleept en de vlag erin gestopt.
Op ons mausoleum staat een fakkel met een bronzen vlam. Die werd afgehaald en gelukkig niet te ver geworpen. Een wandelaar had die gevonden. Die bronzen vlam werd door de opzichter van de begraafplaats met silicone vast gemaakt. 
Wat verder bij het ere-perk van de Oud-strijders waren er ook 2 vlaggen. Die zijn verdwenen.
Het is niet de eerste keer, dat er vlaggen verdwenen. Op het mausoleum, zoals die genoemd wordt, staan een haan en leeuw, symbool voor België. Enkele jaren terug werd de werd zwart gemaakt, alsook enkele woorden zoals "België,..." zwart geschilderd.
De daders zijn uiteraard nooit gevonden.
De diefstal van de vlaggen had een ander doel. Nu onze "Rode Duivels" weer in zijn, hebben fans weer "Belgische vlaggen" nodig om te supporteren...
We laten dit allemaal stil want de daders zouden nog trots zijn voor hun daden (sic).


Tekst en foto's : Yves Dupont