Nieuwsbrief Nr. 72 - november 2012

Vrijwilligers van de Roma kuisen het graf Pauwels oparchitect van zaal Roma kreeg een opknapbeurt en een bloemenkrans.


Op de begraafplaats Silsburg ligt Alfons Pauwels architect van onder meer de Roma. Dat is een theater en filmzaal aan de Turnhoutsebaan gevestigd in een vroegere cinema. Na jaren van verkommering werd de Roma terug in al zijn glorie hersteld.
 
Gewapend met heel veel goede moed en iets minder materiaal togen een aantal vrijwilligers op pad om de laatste rustplaats van ‘hun’ architect omdat er jaren niets aan gedaan werd. Dat monument ligt aan een hoofdlaan. Er werd geschrobd dat het een lieve lust was. Op het eind van het taak legde de vrijwilligers een mooi bloemstuk op het graf. Ze vergaten ook niet om de oprichter van de grootste theater- en cinemazaal Jan-Baptiste Romeo ook met een bloemstuk te verblijden. Voor de kwissers onder de leden: wanneer ooit gevraagd wordt waar de naam Roma vandaan komt: is een samentrekking van Romeo en Malef de familienamen van het echtpaar.
Tot slot togen de mensen van de Roma naar de meest bekende Borgerhoutenaar. Neen niet ons lid Geert Janssens want die behoort gelukkig nog toch de levenden en zelfs tot een van de meest actieve levenden. Naar wie dan wel? Naar wielrenner Stan Ockers. In 1950 en in 1952 eindigde hij tweede in de Ronde van Frankrijk en won, in 1955 en in 1956, het puntenklassement. In 1955 won Stan Ockers de Waalse Pijl, Luik - Bastenaken - Luik en werd hij wereldkampioen in het Italiaanse Frascati. Hij kwam in 1956 dodelijk ten val op de piste van het Antwerpse Sportpaleis. Zijn nagedachtenis wordt in de Roma nog steeds in ere gehouden door middel van een aantal grote foto’s.
 
Goed gedaan vrijwilligers van de Roma.
 
Tekst en foto's :Jacques Buermans