Nieuwsbrief Nr. 71 - september 2012

Ridder Smidt van Gelder gerestaureerd door Kunstkoffertoestand museum blijft een doorn in het oog van de buurtbewoners, daarom grafmonument gerestaureerd.


Uitnodiging gekregen van de dames van de Kunstkoffer. In het verleden droeg deze vereniging, een wijkvereniging, al zorg voor het grafmonument van Frans Lamorinière, de landschapsschilder. De vereniging is namelijk gevestigd in de Lamorinièrestraat. Deze bijeenkomst was zulk een succes (zie Nieuwsbrief 59) dat de dames op zoek gingen naar een andere wijkbewoner om diens graf onder handen te nemen. De keuze viel op ridder Smidt van Gelder, een telg van de befaamde papierfabrikantenfamilie Van Gelder & Zonen. Dankzij een erfenis kon hij op dertigjarige leeftijd het bedrijfsleven vaarwel zeggen om zich volledig te wijden aan zijn passie voor kunst en reizen. Hij nam het besluit om zijn leven en zijn geld te besteden aan het verwerven van antiek en kunstobjecten. Op zestigjarige leeftijd besloot hij zich definitief in Antwerpen te vestigen, waar hij zijn museum oprichtte. Hij bleef hier tot aan zijn dood in 1956 wonen. Na een brand in 1987 werd het museum gesloten en staat het gebouw tot op heden te verkommeren.
 
Als een soort protest tegen het gebrek aan belangstelling van de cultuurschepen van de stad Antwerpen besloten de dames van de Kunstkoffer om dit monument, een van de weinige graven uitgevoerd in mozaïekstenen, op te knappen. Het werd een knap staaltje van samenwerking. Mia De Herdt en Greet Van Iseghem van de Kunstkoffer deden een beroep op Christiaan Ketele van de naburige wijkvereniging Klein Antwerpen maar ook lid en “handige Harry” van vzw Grafzerkje. 
Naast het afschuren van het grafmonument werden de mozaïeksteentjes opgevoegd. Daarna werden de steentjes opgeblonken en daarbij kwamen nog enkele gaatjes aan het licht die vakkundig door Christiaan werden weggewerkt. De ontbrekende mozaïeksteentjes worden later nog geplaatst.
 
Het resultaat mag zeker gezien worden. Anders dan bij andere monumenten die recent in peterschap gegeven werden staken hier de verantwoordelijken wel de handen uit de mouwen.
tekst en foto's : Jacques Buermans