Nieuwsbrief Nr. 69 - juni 2012

Mieke Versées is de parel van “A”nog te bezoeken tot 24 juni.


Ons lid en fotografe Mieke Versées kreeg van de mensen van de stad Antwerpen een pracht van een locatie toegewezen voor haar tentoonstelling “Schoonselhof, parel van A”: het stadhuis van Antwerpen aan de Grote Markt.
 
Haar motivatie staat op een  plakkaat: “Toen ik in 1991 het Schoonselhof voor de eerste maal bezocht raakte ik geboeid door wat ik er zag. Ik keek er verbaasd naar monumentale bouwsels, prachtige beeldhouwwerken en voelde vooral de rust die in mij sloop. De sierlijke vrouwenfiguren raakten mij. Het zijn staaltjes van vakmanschap soms door naamloze handen gekapt. Ik ontdekte er schilders, schrijvers, dichters, musici, politici en de “gewone man”…
Sindsdien beschouw ik de begraafplaats als een openluchtmuseum. Kunst in een park!
Bij het fotograferen speelt de “bewoner” van het graf geen rol. Ik wandel langs deze lanen van eeuwige rust met mijn “museumoog”. Ik registreer, schoonheid, verval, het spel van licht en schaduw, details, natuur en emotie. Ieder seizoen kent zijn charme, ieder bezoek voelt anders. Het blijft ontdekken, het blijft mij verbazen.
Recent raakte ik ook gefascineerd door de vele oude portretten, een stukje geschiedenis. Soms wens ik dat ze konden praten.
Ik nodig u uit met mij te ontdekken en te genieten”.
 
En genieten deed ik. Er zijn daar knappe dingen te bewonderen die staven dat Mieke een bedreven fotografe is en, een meerwaarde tegenover vele fotografen, zij is funerair op de hoogte zo dat ze weet wat ze moet tonen. Enerzijds zijn dat een aantal prachtige foto’s van dit Antwerpse Père Lachaise anderzijds gaat zij ook detailfoto’s niet uit de weg, met een detail weet Mieke de toeschouwer te “raken”.  Soms zegt een tekst veel meer dan een afbeelding van een grafmonument en dat wet Mieke beter dan wie ook.
Nu maar hopen dat ze nog op veel belangstelling mag rekenen want haar tentoonstelling “Schoonselhof, parel van A” loopt nog tot 24 juni van donderdag tot zondag telkens van 11 tot 17 uur. Hopelijk wordt Miekes’ prachtlocatie niet te veel gehinderd door trouwers die het zo nodig vinden om vlak voor haar “ingang” te parkeren of dat ze niet te veel gehinderd wordt door randorganisaties zoals een BMX-wedstrijd.
 
Jacques Buermans
 
Foto’s: Jacques Buermans