Nieuwsbrief Nr. 55 - mei 2010

S-wan bestaat drie jaar en stelt zich voorBrugse gidsenvereniging telt een aantal leden van vzw Grafzerkje.


De gidsenvereniging S-wan vzw, waar een aantal van onze leden deel van uitmaken, bestaat drie jaar en kon ondertussen een belangrijke plaats verwerven in het gidsenlandschap van Brugge en omgeving.

Zij stellen zich even voor: S-wan is een vereniging die instaat voor speciale, sensationele, specifieke, super, … wandelingen. De vereniging staat voor hoogstaand kwalitatieve verkenningstochten en cultureel informatieve diensten in Brugge en omgeving, waarbij nieuwe, originele en verrassende rondleidingen worden aangeboden. De nadruk ligt op het verkennen van het nog onbekende, ongebruikelijke verhaal van een stad en omgeving met telkens specifieke invalshoek of thema. Door het enthousiasme van de gidsen en de karakteristieke aanpak krijgt elke rondleiding steeds een extra dimensie. De ploeg telt ondertussen een ploeg geëngageerde en supergemotiveerde gidsen, allen gediplomeerd en erkend door Toerisme Vlaanderen.

Jullie moeten maar eens gaan kijken om www.s-wan.be/ welk gamma van rondleidingen onze vrienden u aanbieden. Omdat we nu eenmaal een funeraire vereniging zijn beperken we ons hier met een summiere kennismaking van het funeraire aanbod:

TUIN VAN HADES

Een funeraire wandeling op de Centrale Begraafplaats van Brugge, één van de oudste begraafplaatsen in Vlaanderen. Tijdens deze rondleiding verneemt men meer over deze Brugse dodentuin die allesbehalve een ‘dode tuin’ is maar terecht een openluchtmuseum mag genoemd worden waar een groot deel van de Brugse geschiedenis bevroren ligt. Funeraire symboliek, natuurelementen, poëzie en kunst worden op een zodanige manier aangeboden dat tijdens een tweede bezoek beslist met andere ogen naar een kerkhof wordt gekeken.

POETISCHE DANSE MACABRE

Als enig levend wezen is de mens zich er af en toe van bewust dat hij sterfelijk is. Dat maakt het raadsel van de dood echter niet minder groot. 'Zoals de golven van de zee zich reppen naar de kust, zo haasten onze minuten zich naar hun einde' zuchtte W. Shakespeare. Een beetje tijd is dus het enige wat we krijgen. De dood maakt geen onderscheid tussen arm of rijk en hanteert bovendien geen almanak. Iedereen oud of jong, arm of rijk, moet gaan wanneer het zijn tijd is. Niemand ontkomt, want 'de bleke dood spaart klein noch groot'.
De sfeer van rust en stilte op de begraafplaats nodigt uit tot bezinning, tot het 'verdichten' van de dood bij het leven. Kom en luister mee naar stukjes poëzie die emoties vertolken van verdriet en van troost, maar ook tekens zijn van aanvaarding, relativering en zelfs van humor.

BRUGES LA MORTE

Op de Brugse Centrale Begraafplaats, het Grand-Père Lachaise van Vlaanderen, ligt de geschiedenis van het 19de eeuwse Brugge als het ware bevroren. In dit openluchtmuseum kun je - beter dan waar elders in de binnenstad - schrijvers, politici, kunstenaars, architecten,... uit onze stad (opnieuw) leren kennen alsook de tijdgeest waarin ze leefden. De 'Engelse kolonie' die toen in Brugge prominent aanwezig was, passeert eveneens de revue. Ongetwijfeld zal deze wandelvoordracht u melancholisch huiswaarts begeleiden. Als stenen konden spreken zouden ze getuigen dat Brugge toen zeker geen 'dode' stad was. Deze begeleide wandeling kan worden afgesloten met een drankje en een hapje in een prachtige en unieke locatie in de nabije omgeving: 't Wit Huys. Indien u het wenst kunt u er zich laten bedienen 'in de stijl van toen' (enkel voor groepen na reservatie). Een terugrit naar de binnenstad 'en grandeur' per koets kan eveneens worden aangeboden.

DE STAD VAN DELACENSERIE

In de rand van de tentoonstelling 'De uitvinding van Brugge. De stad van Delacenserie' biedt S-wan een themawandeling aan op de Centrale Begraafplaats, die in het teken staat van het 19de eeuwse Brugge van stadsarchitect Louis Delacenserie. We besteden aandacht aan zijn tijdgenoten zoals Louis Grossé, Samuel Coucke, Guido Gezelle, Flori Van Acker, Jules Boyaval, ... Een bonte stoet Bruggelingen met naam worden aan u voorgesteld.

MET DE DOOD OP DE HIELEN

Met deze slogan trekken we door de Brugse binnenstad. Op verschillende plaatsen Gaan we de confrontatie aan met macabere gebeurtenissen uit de donkere dagen van de Brugse Geschiedenis. Waar stonden de galgen van Brugge, hoe gebeurden executies, waar woonde de beul, waar brandden de heksen op de brandstapels,… . Allemaal vragen waar we met gepaste luister een antwoord op geven.

NOG MEER BEGRAAFPLAATSEN

Naast de stedelijke begraafplaats van de stad Brugge, biedt S-wan ook geleide bezoeken aan op diverse andere begraafplaatsen. Uiteraard CAMPO SANTO - Gent, SCHOONSELHOF - Antwerpen maar evenzeer de nieuwe begraafplaatsen te KESSEL-LO, KORTRIJK of WERVIK. Dichter bij huis kan een geleid bezoek gebracht worden aan één of meerdere van de volgende begraafplaatsen van de Brugse deelgemeenten: Sint-Andries, Sint-Michiels, Sint-Kruis of Sint-Pieters.

Fietstocht: DE MOORDEN VAN BEERNEM

In het provinciaal domein Bulskampveld verwijst een grafmonumentje naar de eerste moord. De feiten werden geromantiseerd in de TV1-serie ‘De bossen van Vlaanderen’ en spreken tot op vandaag tot de verbeelding. Burgemeester Ridder de Vrière hield wel van een avontuurtje, en op een dag bezweek hij voor de charmes van de echtgenote van Baron d’Udekem d’Acoz (inderdaad, familie van…). Op zich geen groot nieuws, maar in 1915 wordt het lijk van de bedrogen echtgenoot teruggevonden in de omgeving van ’t Aanwijs. Niemand durft de Vrière hardop te beschuldigen, maar tijdens de jaren na die lugubere ontdekking, volgen nog een aantal moorden. Beernem hult zich in bang stilzwijgen en pas wanneer een journalist uit Maldegem op onderzoek trekt, krijgt de rest van België het verhaal te horen.
Met de fiets bezoeken we alle plaatsen “delict” en larderen de tocht met het bizarre verhaal.

S-wan vzw: www.s-wan.be/

Tekst en foto's : Jacques Buermans