Nieuwsbrief Nr. 55 - mei 2010

Nieuwe website rond funerair erfgoedeen nieuwe website dankzij Barbara Develoose.


Op maandag 29 maart stelde de regionale erfgoedcel TERF(1) een nieuwe website voor waarin het funeraire erfgoed van zeven West-Vlaamse gemeenten wordt geïnventariseerd en ontsloten.

Vrijwilligers zijn op alle kerkhoven van de zeven steden en gemeentes op zoek gegaan naar 'opmerkelijke' graven. Daarbij is uitgegaan van ofwel de speciale architectuur van het graf, ofwel de belangrijkheid van de persoon die er begraven ligt. Uitgebreide beschrijvingen van al die speciale graven zijn genoteerd op fiches en ingegeven in de computer. Via de site 'Versteende getuigenissen' kan je die informatie raadplegen.

TERF koppelde dit werk aan reeds bestaande initiatieven:

·     De gegevens van de verschillende gemeentelijke databanken voor begraafplaatsbeheer waren een goede vertrekbasis voor de ontwikkeling van inventarisatiesoftware

·     De bestaande inventarisatiefiches, ontwikkeld door vzw Epitaaf en verspreid door het Forum voor Erfgoedverenigingen, werden gebruikt om erop verder te werken, waarvoor dank.

·     De synchronisatie met de gemeentelijke administratie door de gemeentelijke website in te schakelen om als burger de lokalisatie van een graf van je dierbare te lokaliseren.

Ingelmunster en Staden zijn nu reeds online, de andere TERF gemeentes volgen de komende maanden en jaren. Iedereen kan in deze informatie grasduinen via de website http://www.versteendegetuigenissen.erfgoedcelterf.be, die de komende maand alsmaar zal  aangroeien met informatie.

[1] TERF is de naam voor het intergemeentelijk samenwerkingsverband rond erfgoed, tussen HoogledeIngelmunster,IzegemLichterveldeMoorsledeRoeselare en Staden.

Barbara Daveloose