Nieuwsbrief Nr. 7 - september 2002

Warnefordmonument op Brompton over een feit dat ook op de Gentse Westerbegraafplaats herdacht wordt 
Tijdens de trip met de Grafzerkjes naar Londen bezochten wij  onder andere Brompton. Rudy D’Hooghe’s oog viel op een merkwaardig monument (sindsdien is Rudy de ongelukkige bezitter van slechts één oog).
 
Het was het grafmonument voor luitenant-vliegenier R.A.J. Warneford (1891-1915).
 Hij bekwam het “Victoria Cross” in Gent. Hij was de eerste die een zeppelin neerschoot vanuit een vliegtuig. De zeppelin was 20 meter lang, had twee machinegeweren aan boord en een bemanning van 26 man. De resten van de zeppelin kwamen op een klooster terecht. Tien dagen later stierf Warneford in een vliegongeval. De “Daily Express” haalde geld op voor zijn grafmonument waarop een vliegtuig te zien is dat een zeppelin neerhaalt.

Het verhaal klonk Rudy bekend in de oren. Hij legde de link met zijn Westerbegraafplaats waar een monument staat ter herdenking van Duitse gesneuvelden.
Wanneer enkele Grafzerkjes daaraan in juni een bezoekje brachten toonde hij dat monument. Het werd opgericht tijdens de Tweede Wereldoorlog en is van de hand van professor Kreis. Het is een soort tempelstructuur met kenmerken van de Dorische orde.


Op het monument staat de zeppelin in reliëf met opschrift L. Z. 37 en de datum 7-6-1915. Opmerkelijk is dat hier de zeppelin in volle vlucht afgebeeld wordt.
 

Tekst en foto's : Jacques Buermans