Nieuwsbrief Nr. 7 - september 2002

Evere en Diewegverslag van het Grafzerkjesbezoek aan de begraafplaatsen van Brussel-Evere en Dieweg te Ukkel


Zaterdag 27 juli was weer een hoogdag voor de Grafzerkjes. Niet alleen was de zon van de partij maar we mochten niet minder dan 22 collega-geïnteresseerden begroeten op de begraafplaats van Brussel te Evere. De wens die ik in het vorige Grafzerkje uitsprak, namelijk de aanwezigheid van Nederlandse Grafzerkjes, werd vervuld. Jeanette Goudsmit en Rindert Brouwer, dé stuwende krachten achter de Terebinth en de organisatoren van de Frankrijkreis, waren van de partij. Als gids konden we een beroep doen op Cecilia Vandervelde die op de haar eigen wijze ons rondleidde doorheen deze prachtige Brusselse dodenakker. Voor een groot aantal van de aanwezigen was dit een eerste kennismaking met deze 40 hectare grote begraafplaats. Vele oorlogsmonumenten, een rondpunt met enkele burgemeesters, een indrukwekkend perk voor de slachtoffers van de ramp in het grootwarenhuis Innovation, nu reeds 35 jaar geleden, werden afgewisseld met prachtige grafmonumenten en pakkende verhalen. We kwamen voorbij de laatste rustplaatsen voor Annette Bellot en Jeanneke Van Calck, beiden vermoord op zeer jonge leeftijd. De Franse kunstschilder Jacques Louis David ligt er ook, maar zijn hart werd begraven op Père Lachaise.
 
Na een weldoende maaltijd, voor sommigen op een bank van de begraafplaats in de zon, voor anderen op een fijn terras, nog anderen zochten de frisse gelagzaal van een taverne op, hadden nog 18 Grafzerkjes de moed om de Dieweg te Ukkel aan te pakken. Alweer konden we rekenen op de bekwaamheid van Cecilia Vandervelde. Hier zagen we het mausoleum van de familie Allard. Onder de kapel bevindt zich een crypte met 78 grafkelders, waarvan een dertigtal bezet zijn. De architect van onder andere de Sint Hubertusgalerij in het centrum van Brussel, Jean-Pierre Cluysenaer, en Paul Hankar, eminent vertegenwoordiger van de Art Nouveau-architectuur, kregen hier hun laatste rustplaats. We zagen ook werk van Victor Horta en zijn tijdgenoten. Hergé, de geestelijke vader van Kuifje werd hier begraven met speciale toestemming.

We zagen ook een grafmonument met een vogel, slang en kikker. Charles Woeste, reactionair politicus en dé grote vijand van priester Daens, ligt hier ook. Moge de Heer zijn ziel genadig zijn, hij zal ‘t nodig hebben… . Op de Dieweg zijn ook vele Joodse graven. Rindert Brouwer toonde hier zijn kunde en vergastte de deelnemers op een heleboel informatie over Joodse symbolen, gebruiken en rituelen. Nederland gaf dus een meerwaarde aan dit bezoek, waarvoor onze dank. Moe van de hitte en het slenteren werd nog wat nagekaart bij enkele glazen welgekomen vocht. Ik zag alweer tevreden Grafzerkjes en dit deed mij weeral deugd.

Het pikantje van de dag was: hoe oud is Cecilia? Jullie weten toch dat je de leeftijd van een dame niet mag vragen. Wel, ik weet wanneer ze geboren is maar ik ga het jullie niet op een schoteltje aanreiken. Zoek het zelf maar uit: Cecilia werd geboren 100 jaar na Peter Benoit. (Tip: Peter Benoit leefde nog niet tijdens de Franse revolutie…).


Tekst en foto's : Jacques Buermans