Nieuwsbrief Nr. 68 - mei 2012

Herinhuldiging perk E: overleden in bevolen dienst!pakkende hulde en avant-première van heldenrondleiding.


Op het Schoonselhof begint de erfgoeddag reeds zaterdag 21 april.
Aanleiding: de officiële inhuldiging van heldenperk E. Hier liggen o.a. politiemensen, brandweermannen en ambtenaren in havendienst begraven. Zij kwamen om tijdens de uitoefening van hun beroep.  Onder begeleiding van de muziekkapel van politie wandelen de talrijk aanwezigen naar het perk. 
Daar neemt Schepen Guy Lauwers het woord en dankt ondermeer de mensen van Levanto die mooi werk leverden. Voor elke beroepscategorie legt hij een krans neer. Pakkend vind ik het moment van de naamafroeping. 
Na het eerbetoon wacht ons een zeer verzorgde receptie met lekkere broodjes in het Kasteel. Onze Jacques geeft eerst nog een interview voor ATV vooraleer ook hij de inwendige mens kan versterken.
Daarna is het tijd voor de avant-première van de heldenrondleiding: Schoonselhof in 10 helden mo(nu)menten. Het is een unieke rondleiding, op vraag van de stad gemaakt met als hoogtepunt de helden op perk E. 
Het begin verloopt niet volgens het boekje door het gebrek aan tijd van de aanwezige cameraman.
En dan, bij het graf van Maria ‘sHeeren, eindelijk de voorspelde regen. Het giet! Paraplu’s open en ondergetekende probeert Jacques en zijn plastiek hoesjes droog te houden wat niet lukt. Ook de cameraman krijgt een bereidwillige parapluhand boven zijn hoofd.
Verder gaat het langs de 5 heldenslachtoffers voor het algemeen stemrecht. We belanden bij Fernand Verschaeve, “le diable Liègeois”,  geboren in Luik, testpiloot en vriend van Jan Olieslagers. Het testen van een nieuw vliegtuig betekent het einde. Hij stort neer in Sint Job in ’t Goor. Volgende halte, het monument voor de slachtoffers van de ontploffing bij Corvilain in 1889. Onder de 53 doden, veel kinderen. Pittig detail, vanuit Nederland en Duitsland zakken mensen af naar de Steenborgerweertpolder. De ramptoerist is geboren. Ondertussen schijnt de zon en wandelen we naar Van De Reeck, ons allen bekend. Bij Orlow Anderson, een niet voorziene stop met de vraag : Nam hij wel deel aan de olympische spelen, en werden ze wel georganiseerd??? Mysterie.
Hendrik Conscience, 200 jaar terug geboren,  is niet opgenomen in de heldenwandeling maar mag ook in de schijnwerpers. Klein Antwerpen nam het monument in peterschap, Levanto knapte het op. Gevolg: Van De Reeck en Coremans kregen ook een beurt. Ons lid Marc Cooremans nam dit laatste monument, een naamgenoot, dan ook onder zijn vleugels. Coremans lid van de Meetingpartij verknoeide het door ooit volgende uitspraak te doen in het parlement: “ de mensetende soeverein van Congo heeft de grondwettelijke koning der Belgen opgepeuzeld en heerst in zijn plaats”. Schitterend, vind ik. Het origineel ontworpen bas-reliëf naar een fabel van La Fontaine, kwam er nooit. Daarop werden zijn tegenstanders voorgesteld als dieren. Het zou nog wel te vinden zijn ergens in een huis op het Zuid.
Verder langs Pot en Grijp naar perk E.
Poupaert Marcel, brandweerman, opgeroepen voor een brand op een Chileens vrachtschip. Hij stikte door de giftige rook van de meststoffen, opgeslagen in het ruim. Politiemensen Jan Van Cotthem en Jozef Van Vooren kwamen om bij een luchtbombardement vanuit een Duitse Zeppelin. Bij een brand in een hangar van de Noordnatie aan kaai 243, komen vier pompiers om onder een instortende muur. De lichamen van Frans Vanden Bulck en Karel van den Bergh worden pas dagen later gevonden. Brandweerman Jules Ryngaert viel in een liftkoker bij een brand in het warenhuis G.B- Bon Marché aan de Groenplaats. Hij overleed later in het ziekenhuis.
Afsluiten doen we op het militair gedeelte met Jan Olieslagers, “den Antwerpschen duvel”. Hij werkte in een fietsenfabriek, werd nadien verantwoordelijke voor de productie van racefietsen. Onder de schuilnaam John Max, won hij verschillende wielerkoersen in Frankrijk en België. Later ging hij aan de slag bij Minerva, autofabrikant. Vliegen werd zijn passie en hij breekt wereldrecords. Vandaar de naam “Antwerpschen duvel”. In Deurne vind je zijn standbeeld. De cirkel is rond. Van Verschaeve naar Olieslagers.
We eindigen op het Franse ereperk in tropische sfeer, tussen de palmbomen. Bedankt Jacques voor de boeiende verhalen.
De wandeling kun je ook in je ééntje kan maken. Er hoort een gedetailleerd wandelboekje bij, natuurlijk zonder de extra’s van onze gids.
p.s. Jacques raakte onderweg “van zijn melk” door de aanwezigheid van onze lay out dame Anja.
 
Mieke Versées
 Foto’s Mieke Versées