Nieuwsbrief Nr. 66 - januari 2012

Pantheonlaatste rustplaats voor beroemde Fransen


Het Pantheon ooit een kerk vernoemd naar de beschermheilige van Parijs Sainte Génevieve en tussen 1755 en 1790 gebouwd door architect Souflot. We konden daar de prachtige koepel bewonderen. 
In 1851 voert Jean Foucault hier zijn slingerproef uit. In de koepel hangt hij een ijzeren kogel van 28 kilogram aan een staaldraad waarna hij de bol laat slingeren. Hiermee bewijst hij dat de aarde om zijn as draait. Verder zijn hier nog een aantal beeldhouwwerken te bewonderen onder  meer “La Convention Nationale” van Sicard. Vandaar naar de crypte. Een grote urne met het hart van Leon Gambetta. 
Jean Jacques Rousseau, filosoof en schrijver. Aan de voorkant een deurtje waaruit een hand met een fakkel komt. Aan de overzijde Voltaire, schrijver. 
Aan de overzijde Voltaire, schrijver. Naast hem Souflot, de architect van het Pantheon. In de crypte belangrijk volk. Pierre en Marie Currie kregen de Nobelprijs voor natuurkunde. Marie vraagt om na haar dood bijgezet te worden in het Pantheon. Dit wordt afgewezen omdat “vrouwen in dit heiligdom voor grote mannen niet toegelaten zijn” (sic). In 1995 wordt aan haar wens alsnog voldaan. 
Schrijvers Victor Hugo en Emile Zola liggen hier evenals Louis Braille, uitvinder van het blindenschrift. In 2002 werd hier ook Alexandre Dumas, schrijver van “De drie musketiers” en “de graaf van Monte Christo” hier bijgezet. Jean Jaurès, socialist, roept op tot vrede met de Duitsers wat hem niet in dank aangenomen wordt. Op 31 juli 1914 wordt hij door een nationalist neergeschoten.
Jacques Buermans
 
Foto’s Ria Vaes en Jacques Buermans