Nieuwsbrief Nr. 65 - november 2011

Dolen door funerair Parijs deel 1, Cimetière de PicpusAn Hernalsteen had niet voldoende aan de rondleidingen en ging nog extra op pad.


Rue de Picpus 35
Voor 2 euro de kop mag je de enige privé begraafplaats van Parijs verkennen.
De circa 1306 slachtoffers van allerlei pluimage die tijdens het terreurbewind van Robespierre in juni 1794 door de guillotine hun hoofd verloren, dumpte men ’s nachts in massagraven nabij het oude klooster van de Augustinessen.
Nazaten van de hoofdloze aristocraten kochten het terrein in 1802. Ze begonnen met de aanleg van een intieme, volledig omsloten begraafplaats.

Lukraak pikte ik er een aantal monumenten uit omdat ik ze mooi of indrukwekkend vond. Eenmaal terug thuis zou het internet eventueel wel wat meer informatie kunnen verschaffen. En inderdaad, lang leve het internet.

Gaston de Lévis (Parijs 1764-1830), Minister van staat.
Yolande de Polignac (1830-1855). Dochter van politicus Jules de Polignac en zijn tweede echtgenote Mary Charlotte Parkyns.1830 moet voor vader Jules een waar rampjaar geweest zijn, zijn politieke standpunten resulteerden in de julirevolutie van 1830 en hij moest een mond meer voeden.
Charles, graaf de Montalembert (Londen 1810- Parijs 1870). Journalist, historicus en Frans politicus. Verdediger van de persvrijheid en van de vrijheid van vereniging. Er is zowaar ook een verband met het Belgenland. Hij bleef ijveren voor het behoud van de Belgische onafhankelijkheid ten opzichte van Nederland. De Fransen kennende was dit waarschijnlijk uit eigenbelang, de geschiedenis bewijst dat ze hier vroeger ook om de vijf minuten stonden. Charles gaf in elk geval het goede voorbeeld van hoe de Fransen dit zonder bloedvergieten konden realiseren, huwen was de boodschap, hij sloeg Anna de Mérode (dochter van Felix) aan de haak.

Dit is misschien de verklaring dat één van zijn familieleden in Wezembeek-Oppem geboren werd.
De meest gerenommeerde dode op dit rustig stukje lichtstad is Marie-Joseph Paul Yves Roch Gilbert du Motier (1757-1834) maar generaal-markies de La Fayette, held van de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog, bekt iets gemakkelijker. Zijn echtgenote Adrienne de Noailles verloor haar grootmoeder, moeder en zus op het schavot.
Deze vechtjas uit het oude continent werd in 2002 postuum ereburger van de USA.

Tekst :An Hernalsteen
Foto's :Dirk  Joos