Nieuwsbrief Nr. 64 - september 2011

Robert SchumanGeert Janssens bezocht de laatste rustplaats van deze “Europese vader”.


Niet zover over de Luxemburgse grens, vlak naast Metz ligt Scy-Chazelle. Een klein ingeslapen dorpje dat af en toe door enkele toeristen wordt bezocht op zoek naar de sporen van een van de Europese vaders : Robert Schuman. (1886-1963)

Deze geboren Luxemburger lanceerde samen met Jean Monnet het Schumanplan. Dit idee van een Frans-Duitse verzoening zou in een later stadium uitgroeien  tot de Europese Gemeenschap van Kolen en Staal.

Hij was Minister van Buitenlandse Zaken in Frankrijk en tevens tweemaal premier.

Hij onderhield nauwe contacten met Konrad Adenauer en Churchill en ontving hen soms in zijn eenvoudige vrijgezellenwoning te Scy Chazelle. Thans is dit huis nu een museum en de eenvoud straalt af van deze diepgelovige persoon.

Toen hij stierf werd er in de kathedraal van Metz een requiem opgevoerd en vond onder internationale belangstelling zijn uitvaart plaats. Hij werd bijgezet op de begraafplaats van zijn dorp maar werd naderhand herbegraven in het versterkt kerkje uit de 12de eeuw.

Hij rust er voor het altaar met naast hem de Europese vlag in. Onder het koor hangen alle vlaggen van de landen die lid zijn van de Europese Unie.

Tekst en foto : Geert Janssens