Nieuwsbrief Nr. 64 - september 2011

Passy: onbekend met enkele verrassingenvoor “die hards” die wat extra’s willen bezoeken tijdens Parijse trip.


Vlakbij de place du Trocadéro. Op divisie 1 ligt Fernand Contandin. Onbekend zegt u? Dan zegt zijn artiestennaam Fernandelu wellicht meer. Hij was een van Frankrijk’s bekendste filmacteurs en hij creëerde “Don Camillo”. Volgende divisie, nummer 15, bevat de laatste rustplaats voor Gabriel Fauré een der bekendste Franse componisten uit het begin van deze eeuw. Helemaal in de hoek van de divisie een prachtige engelfiguur met doodshoofd. Vlakbij Madrenas y Sartorres, en monument in Spaanse stijl met een katafalk in de vorm van een schatkoffer.
Verder op deze divisie ligt Jane Henriot. Deze actrice verbrandde levend in 1900. Het beeld is van Dourgnon. Hier ligt ook André Messager, operettecomponist. Aan de overzijde, divisie 14, ligt Claude Debussy, componist. We keren terug. Op divisie 2 ligt Dieudonné Costes. Hij vloog samen met Maurice Bellonte in één ruk van Parijs naar New York, in 1930. De graftombe is werk van Jean Gallo. We gaan langs de Heugelweg naar divisie 3. Daar ligt Marcel Renault, broer van de autofabrikant. Hij kwam om tijdens de automobielkoers Parijs - Madrid en ligt onder een modern grafmonument. Divisie 4: Eduard Manet, impressionistisch schilder rust hier met zijn schoonzuster Berthe Morisot, schilderes. We gaan naar links tot aan het eind van de begraafplaats. Daar staat een grote grafkapel ter ere van Hyppolyte Marinoni de uitvinder van de rotatiepers. We keren op onze stappen terug.
Op de hoek van divisie 8 ligt Marcel Dassault, luchtvaartpionier en stichter van een vliegtuigenfabriek. In het midden van deze divisie ligt Louis Ernest Barrias, beeldhouwer van verschillende grafmonumenten. De buste is van de hand van Allar. Aan de kant ligt Jehan de Bouteiller, onder een medaillon van Auguste Rodin. In het zuidelijke deel van divisie 9 ligt Emmanuel de las Casas, schrijver. Hij volgde Napoleon naar het eiland Sint Helena. Een prachtig beeld “L'Accolade de la Mort” van de Poolse beeldhouwer Xaver Dunikowski. Het staat op de laatste rustplaats voor Antoine Cierplikowski. Aan de overzijde, divisie 10 zuidkant, Henri Farman. Hij verwezenlijkte de eerste vlucht met passagier in 1908. De buste is van Paul Landowski.
Aan de noordzijde van de divisie beschermt glas een reproductie van de Piëta van Michelangelo op de laatste rustplaats van baron Pierre de Perényi. Aan de overzijde, divisie 11, een kapel met crypte voor de familie de Talleyrand-Périgord. Zij bevat de stoffelijke resten van Charles Maurice Jason Howard, zijn vader graaf de Talleyrand-Périgord, zijn moeder Anna Gould en Gaston Palewski, naaste medewerker van generaal de Gaulle. Iets dichter bij de uitgang een beeld van Alfredo Pina, leerling van Rodin, op het graf voor de familie Volterra. Beeld van Alfredo Pina. Aan de overzijde ligt Maurice Bellonte. Hij vloog samen met Dieudonné Costes in één ruk van Parijs naar New York, in 1930.
Terug naar divisie 11, op de hoek, ligt cantatrice Rosalie Laborde bij een beeld door Paul Landowski. Het geheel wordt overheerst door een enorme kapel. Het is de laatste rustplaats voor Marie Bashkirtseff, schrijfster en schilderes. De kapel is van de hand van Emile Bastien Lepage. Maria stierf op 24 jarige leeftijd en haar moeder richtte in de kapel het atelier in met de meubels en het laatste onafgewerkte doek. Op de hoek van divisie 13 een futuristisch art decomonument, van hemzelf, op de laatste rustplaats voor Jacques Ruhlman. Iets verder, op het graf van Laval, eigenaars van de brouwerij Dupont, staat een beeld van Jeanne d'Arc in strijdvaardige houding. Op de laatste rustplaats voor Paul Guillaume een basreliëf van de hand van Ossip Zadkine.
Tekst en foto's : Jacques Buermans