Nieuwsbrief Nr. 63 - juli 2011

Eupen en omgeving: een previewOp onderzoek


Na de rondleiding in Verviers stelde Kuifje, ofte An Hernalsteen: Blijkbaar is Eupen ook de moeite waard. Dit was niet in dovemansoren gevallen en op een mooie pinkster(maan)dag trokken Marie Claire, Edgard en ikzelf op “ontdekkingstocht”. Voor de “met openbaar vervoer komende Grafzerkjes”: er zijn treinen vanuit Gent en Antwerpen die ruimschoots op tijd toekomen (9.47uur) om tijdig aan de ingang van de begraafplaats aan de Sirwartstrasse (hoofdlaan volgen en derde straat rechts). Mooie ingangsdreef voor deze, in 1819 ter vervanging van de kerkhoven die zicht bij de Sint Niklaaskerk en achter de kerk van de kapucijnen bevonden, dodenakker zoals we op de, Nederlandstalige tekst, konden lezen. Aan de zijkant een aantal grafmonumenten voor de families Zickel en Zimmermann die denkelijk van elders komen. 

Een beeld van de hand van ene Corr uit Aken op het graf Kloeters. Her en der zagen we graven waarbij we veronderstelden dat het hergebruik was.
Peters en Abraham Römers liggen onder mooie monumenten. Het graf voor burgemeester Huffer, ik schreef bijna hufter, heef betere tijden gekend. 
Op de kalvarie staan namen van priesters en paters die in de onmiddellijke nabijheid begraven liggen. Op het ereveld voor de gesneuvelden staat een beeld van Raoul Lambeau, begraven in Berchem. Een prachtig grafmonument bij de stichter van een kabelfabriek August Bourseaux.  

De Franciscanessen liggen onder een blijkbaar recent, herbruik?, perkje. Op het eind van de rondgang vinden we nog een recent graf waar de mogelijkheid geboden wordt om “een kruisje te geven”. Ik vrees dat dit bij ons geen lang leven toebedeeld zou zijn. Voor de plassende zerkjes: er zijn toiletten. Je dient alleen je eigen toiletpapier mee te brengen. Het trio van “test-rondleidingen” zag dat het een begraafplaats was die zeker ooit eens op het Grafzerkjesprogramma gezet mag worden zeker wanneer we extra uitleg krijgen van een gids. Edgard had zelfs daar zijn huiswerk over gemaakt en stelde dat Herrn Keutgens de geschikte man lijkt om ons op het “Eupener Friedhof” rond te leiden. Nadien was het “testteam” op zoek naar een eetgelegenheid en die vonden we bij La Luna, een meer dan voortreffelijke Italiaan aan de Rathausplatz. 

Nog was onze testreis niet ten einde want, zoals An altijd zegt, “voor Grafzerkjes die er niet genoeg van krijgen” is er op minder dan 15 kilometer Henri Chapelle, een Amerikaanse begraafplaats. In de kolommen staan de namen van 450 vermisten. Op de imposante dodenakker staan bijna 8000 kruisjes “in het gelid. 

Om het helemaal te maken is er, nog eens 15 kilometer verder, Margraten met meer dan 8000 graven. In de kapel een luchter en aangepaste verlichting.

Dus na groot-Limburg en een bezoek aan onze Waalse vrienden in Verviers kan er nu nog een uitbreiding volgen naar de Oostkantons en naar Nederland. Waar gaat dat eindigen?

Tekst en foto's : Jacques Buermans