Nieuwsbrief Nr. 63 - juli 2011

Parijs: Dierenbegraafplaats en Basiliek Saint-Dénisvoor “die hards” die wat extra’s willen bezoeken tijdens Parijse trip


Voor de mensen die meegaan naar Parijs liggen de drie begraafplaatsen vast. De “die hards” zullen misschien nog wat extra willen doen, vandaar enkele mogelijkheden.

Op de metrolijn 13, richting Gabriel Péri, halte Gabriel Péri vinden we na een eindje stappen de hondenbegraafplaats van Asnières. De hondenbegraafplaats werd opgericht in 1899 door Marguerite Durand, directrice van een dagblad. Een tijdlang werd de begraafplaats met verdwijnen bedreigt. In juni 1987 werd de begraafplaats geklasseerd. Sinds maart 1989 is het in privé handen. De ingang werd ontworpen door Eugène Petit: een poort in art-nouveaustijl met twee ingangen voor voetgangers. Bij de ingang van de begraafplaats vinden we het monument opgericht in juni 1900 voor de Sint Bernardshond Barry. Deze cenotaaf herinnert aan de moed van deze hond. Hij werd opgeleid door monniken om hulp te bieden aan mensen in nood in de bergen. Hij redde het leven van 40 mensen en kwam om bij de redding van de 41ste.

Een herdenkingsplaat voor Gribouille, het paard van de stichteres van de begraafplaats Marguerite Duras. De bekendste bewoner van de dodenakker is Rin Tin Tin, bekend van zijn talrijke films, is nog steeds niet vergeten. We vinden hier ook een monument, opgericht, in 1912, ter ere van alle afgerichte politiehonden. Op 15 mei 1958 kwam een zwerfhond sterven voor de ingang van de begraafplaats. Er werd een monument opgericht voor deze hond omdat dit het 40 000ste dier was dat hier zijn laatste rustplaats vond.

Op dezelfde metrolijn 13, richting St Dénis université, halte: Basilique Saint Dénis vinden we de necropool waar veel Franse koningen hun laatste rustplaats kregen. Aan de zuidzijde: Louis d’Orleans (1407) die Jan zonder Vrees en diens vrouw liet ombrengen. François I (1547) en Claude van Frankrijk (1524). Een werk van Philibert Delorme bijgestaan door de beeldhouwers Pierre Bontemps en François Marchant. Bas-reliëf met de overwinningen van de koning met als bekendste “de slag van Marignan”. Daarboven de gisant van de koning en de koningin en bovenaan de knielende beelden van de koning, de koningin en hun drie kinderen. In het transept: Philippe III de Stoute (1285) (vooraan). Beeld in witte marmer van Jean d’Arras van de koning “de mooiste man van Frankrijk”. Naast hem zijn echtgenote en (achteraan) hun zoon Philippe IV de Schone (1314), de beul van de Tempeliers. Op de zuidelijke kruising (rechts): Charles V (1380). Een beeld van André Beauneveu. Charles VI (1422) en Isabeau van Beieren (1435). Een beeld van Pierre de Thury. Bertrand Du Guesclin (1380) Een beeld van Loisel en Privé. Hier liggen zijn beenderen; zijn hart rust in Dinan; zijn ingewanden liggen in Puy en zijn huid ligt in Montferrand. De crypte bevat ondermeer de lichamen van Louis XVI en Marie Antoinette, naar hier gebracht op 20 januari 1815 en de harten van Henri IV en Louis XIV. Louis XVI en Marie Antoinette. Een prachtig beeld uit 1820 van Gaulle. 

Achter het koor liggen enkele zeer oude graven. In de noordelijke kruising Henri II en Catherine de Médicis, dit is een cenotaaf. In het transept Henri II (1559) en Catherine de Médicis (1589). Een sarcofaag met gisant van Germain Pilon die Catherine voorstelt op 30 jarige leeftijd alhoewel zijn stierf op zeventig jarige leeftijd. Bovenaan het knielende koppel in brons. Op de hoeken de vier deugden van gerenommeerde beeldhouwers. In de kelder onder aan het grafmonument liggen eveneens de acht kinderen van het echtpaar. Louis XII (1515) en Anne van Bretagne (1514). Een meesterwerk van Jean Juste, sarcofaag met de overwinningen van de koning op de hoeken de hoofddeugden (de kracht, de matigheid, de rechtvaardigheid en de voorzichtigheid. Ook vinden we hier hart van François II.

Tekst en foto's : Jacques Buermans