Nieuwsbrief Nr. 62 - mei 2011

De Panne: een ooggetuigenverslageen ooggetuigenverslag van Jan Mat


Via het gemeentelijk info-net vernam ik de nocturne op de gemeentelijke begraafplaats van De Panne. Niet alleen Pannenaars maar ook tweede verblijvers en Nederlandse toeristen kwamen de gidsbeurt bijwonen. Na een korte verwelkoming door de cultuurfunctionaris nam de zeer gedreven en gedocumenteerde gids ons op sleeptouw door het fascinerende verhaal van De Pannese begraafplaats. De geschiedenis van De begraafplaats werd gelinkt aan het ontstaan van de gemeente alsook aan de invloed van WO I waarin onze gemeente een belangrijke rol speelde als rust-, vezorgings-, en begraafplaats. Dit bracht ons meteen bij de kenmerken en symboliek van de verschillende militaire zerkjes.

Op de burgerlijke begraafplaats trok de grote verscheidenheid van zerken en informatie op de zerken onze aandacht. Via grafmonumenten, gravures en teksten  kregen we zicht op hoe ook na de dood mensen zich verder blijven onderscheiden van elkaar. Symbolen van arbeid, rijkdom en armoede  vertelden hun eigen verhaal. Gezien De Panne een jonge gemeente is, kon deze makkelijk verduidelijkt worden aan de hand van de verschillende graven van de burgemeesters. Ook de band met de visserij was nooit veraf. Anekdotes maakten alles nog wat sappiger.

De regenachtige frisse avond werd met een zeer gewaardeerd applaus en een hartverwarmend drankje afgesloten. Een wandeling voor herhaling vatbaar…

Tekst en  foto's : Jaak Maton