Nieuwsbrief Nr. 62 - mei 2011

Lommel, enige Limburgse deelnemer: massale belangstellingverslag van Veerle Leysen


Lommel nam, als enige stad/gemeente in de provincie Limburg deel aan de 9de Europese Week van de Begraafplaatsen. Erfgoed Lommel vzw stippelde een aangenaam en interessant programma uit dat in samenwerking met de stadsdiensten van Lommel en met IJ-Lommel verder uitgediept werd.

Het programma in Lommel bestond uit een toneelopvoering, een vrij bezoek aan de Poolse Militaire Begraafplaats, geleide bezoeken aan de Duitse Militaire Begraafplaats en de Stedelijke Begraafplaats Centrum (Norbert Neeckxlaan)  en een powerpoint-presentatie over de historiek en de huidige betekenis van de Duitse en de Poolse Militaire Begraafplaats.

De acteurs Chel Driesen en Theo Vanhooff voerden een 80 minuten lang toneelstuk op onder de titel: "Beneden de rivieren": een zoon komt de as van zijn gecremeerde vader uitstrooien op de wei waar zijn vader vaak doende was. Daar ontspint zich een gesprek met de geest van zijn vader: vaak hilarisch, maar vooral diepgravend en ontroerend. Na afloop werden de acteurs met lof overladen door het publiek.

Veerle Leysen, conservator Erfgoed Lommel vzw

Foto’s: “Bron: Erfgoed Lommel vzw”