Nieuwsbrief Nr. 62 - mei 2011

Gedichtenboom Fredegandusverslag van Ludo Peeters en Mieke Versées


Op zaterdagavond werd op Sint-Fredegandus, Deurne, door districtsschepen voor Cultuur Walter Verbruggen de “kerkhofboom “met tientallen gedichten met als onderwerp de dood en het overlijden ,officieel ingewijd . Deze boom blijft met de gedichten tot na 1 november. Het is een oude Japanse kerselaar, geplant rechts van de kerk zelf – in feite in de plaats van de traditionele dorpslinde en tevens symbool voor de dood en het leven, gezien het de eerste boom was die bloeide in Hiroshima na de inslag van de kernbom. Het optreden van Peter Holvoet-Hansen, onze stadsdichter,  samen met Ludo Peeters was weer erg geslaagd . ontroerend en ludiek tegelijk. Herhaling is al gepland voor 4 september e.k. en ditmaal in gezelschap van een violist.

Tekst : Ludo Peeters

Een toevoeging van Mieke Versées:

Na een volledig parcours op Sint-Fredegandus, gaf ik de hoop op om de gedichtenboom nog te vinden. Tot ik op weg naar het volksmuseum, aan de hoofdingang, een gedicht bemerkte van Peter Holvoet-Hanssen. En ja, achter het hekken stond DE boom. Dus terug de begraafplaats binnen om wat te lezen en te fotograferen. Een lichte teleurstelling overviel mij bij het zien van het geringe aantal gedichten. Later vernam ik dat de boom nog verder zal aangevuld wordt met poëzie.

Vandaar naar de Sint-Fredeganduscrypte, een huiselijk keldertje met interessante funeraria. Een mini begraafplaats (1204)bevindt zich op de binnenkoer van het museum. Spring er eens binnen als je in de buurt bent.
Tekst  en foto's: Mieke Versées