Nieuwsbrief Nr. 62 - mei 2011

Ekeren: misschien niet de mooiste maar toch een bezoek waardverslag van Jacques Buermans


Toch weer meer dan 20 deelnemers aan de rondleiding van Anne Mie Havermans op de begraafplaats aan de Driehoekstraat. In Ekeren mocht er nog rond de kerk begraven worden na het edict van Jozef II van 1784. Jaren later was er nog steeds een strijd tussen de kerk en de gemeente wanneer het over een kerkhof ging. Anne Mie schetste een verhaal uit 1858 aangaande een dispuut tussen de gemeente en de pastoor waarbij deze laatste weigerde de sleutel van de begraafplaats af te geven. De begraafplaats aan de Driehoekstraat dateert uit 1907. Een aantal graven kwamen van elders.

Het graf De Bruyn – Kessels, het oudste op deze dodenakker, kwam van het Sint Laurentiuskerkhof van Antwerpen. Tegenover dit graf het graf voor dokter Leopold Servais van de hand van de steenkapper Hendrickx – Patteet. Het graf van de gezusters Joanna en Maria Andries valt op door de prachtige oude foto’s van de dames. Jos Craeybeckx was socialistisch burgemeester van Ekeren tussen 1958 en 1966. Eduardus Van Meenen was jarenlang voorzitter van de harmonie Labore et Constantia.

In de hoek bevindt zich het dodenhuisje uit 1886. Het werd overgebracht van een oudere begraafplaats maar het heeft zeker beter tijden gekend. Benonie François heeft een afbeelding van zijn binnenschip op zijn laatste rustplaats: de “Rosette”, genoemd naar zijn enige dochter. Kris Van Overloop was amper tien toen hij verdronk in een rivier. Architect Paul Van de Poel maakte een origineel grafteken.
Wat verder het “ereperk” met niet minder dan één graf. En dan nog want Anne Mie wist te vertellen dat Renaat Grassin, het Ketje, oorspronkelijk iets verder begraven lag. Bij de aanleg van een materiaalopslagplaats gaf men de opdracht om het grafteken te verplaatsen. Het werk werd keurig uitgevoerd en het grafteken werd verplaatst: alleen bleef het lichaam van Grassin liggen. Een mus staat op zijn graf. Zoals Grassin in zijn voordrachten zegde: “Ge zaat de soekkelijr tusse de vougels, mus, verstuute doeiy Jan en alleman” een beetje zoals Renaat al was bij leven en nu ook zelfs op de begraafplaats van Ekeren. Wat verder het ereperk met burgemeesters en politici. Naast het feit dat het hier een uithoek van de dodenakker betreft geeft het ook een slordige indruk alsof alles maar her en der werd neergepoot. Joseph De Baeck was de opvolger van Antoon Van de Weyngaert bij de verzekeringsmaatschappij Antverpia. Hij hervormde de bank grondig. Aan de overzijde architect Pierre Backer Overbeek.
John Palinckx was steenkapper en Roland Verhees die Anne Mie Havermans bijstond tijdens haar gidsbeurt wist heel wat over deze persoon te vertellen.

Misschien geen topbegraafplaats maar dankzij de uitgebreide informatie die Anne Mie Havermans ons verstrekte waren we toch weer heel wat wijzer geworden.

Tekst en foto's : Jacques Buermans