Nieuwsbrief Nr. 62 - mei 2011

Mieke Versées stelt tentoon op twee plaatsenverslag van Jacques Buermans


Ons lid Mieke Versées heeft haar naam reeds gemaakt als fotografe met een meer dan funeraire interesse. Naar aanleiding van de Week van de Begraafplaatsen stelde ze tentoon op twee verschillende locaties. In de Openbare Bibliotheek van Linkeroever werd het “Woord en kunst in steen gevat”. In de eerste plaats werd er een link gelegd met Linkeroever met schrijvers die daar een straatnaam kregen met een afbeelding van hun grafmonument. De bibliotheek ligt aan de Willem Elsschotstraat, vlakbij de Charles De Costerlaan en de laatste rustplaats van beide schrijvers werden door Mieke mooi vereeuwigd.

Maar daar stopte het niet: Mieke zocht in het AMVC-Letterenhuis naar afbeeldingen van die personen en vulde dat nog aan met poëzie, proza of schilderkunst. Persoonlijk vond het ik allemaal prachtig. Daar moet nogal wat werk in gekropen zijn. En dan is het spijtig dat Mieke het moest stellen met een uithoek van de bibliotheek. Dit verdiende een prominentere plaats.

In de bibliotheek aan de Te Couwelaerlaan te Deurne was de opstelling van de tentoonstellingen heel wat geslaagder. Mieke Versées kreeg daar een apart lokaaltje om haar powerpointvoorstelling “Begraafplaatsen, de wandelaar ontdekt” te tonen. Mieke laat ons genieten van 20 jaar fotografie op diverse dodenakkers. Haar selectie mocht er zijn. Toen ik er was waren er toch enkele mensen die hun bewondering uitdrukten voor het getoonde. Op een aantal borden was er Miekes tentoonstelling “Sint-Fredegandus, van kerkhof tot begraafpark”. Daarnaast waren ook nog wat funeralia te bewonderen.

Tekst en foto's : Jacques Buermans