Nieuwsbrief Nr. 60 - maart 2011

Temse gebeten om te wetenons lid Mieke Versées zat na haar bezoek aan de begraafplaats van Temse nog met enkele vragen


Na onze rondleiding op de begraafplaats van Temse, blijven twee vragen mij kwellen.
Hoe ziet de buste van Wilford eruit én hoe raak ik in de grafkelder van Janssens De Varebeke?
Ik trek mijn stoute schoenen aan en mail burgemeester Luc De Ryck die mij zonder dralen de contactgegevens bezorgt.
Mijn eerste bezoek, het kabinet van de burgemeester waar de buste zich bevindt. Qua decor niet echt een droom maar ik kreeg William Wilford toch deftig in beeld.
Mijn volgende bestemming : de grafkelder, de eerste in mijn leven. Verbaasd zie ik weg naar beneden! Geen trappen zoals ik het me voorstelde maar een smal, roest ladderke naar een donker gat. Van bovenaf bemerk ik ook een plas water en  bereid me voor op een spreidstand. De waarschuwing van Frank dat er 10 cm water in de grafkelder staat, komt te laat. Het koude water gulpt mijn linkerschoen binnen. Dan volgt nog behoorlijk wat kunst -en vliegwerk om te fotograferen maar ik val niet in ’t water en houd toch enkele geslaagde foto’s over van mijn ontdekkingsreis.
Het interieur ziet er wel erbarmelijk uit. Een dossier werd reeds ingediend om de grafkelder te erkennen als beschermd monument. Subsidies voor restauratie zijn dan beschikbaar.
Al zag het er minder paradijselijk uit dan ik me voorstelde toch is mijn nieuwsgierigheid bevredigd.

Alhoewel, ik blijf achter met een volgende kwelling: wat doen de kinderen Ortegat in die kelder?????? Bij die naam, denk ik automatisch aan het kasteel Ortegat te Waasmunster.
Een volgend mysterie om op te lossen wenkt.
Ondanks mijn natte voeten dwaal ik nog verder rond op de begraafplaats. Ik ontdek wat interessante details en het perk opgedragen aan mensen zonder laatste rustplaats. Armand, collega van Frank, legt me uit dat het gaat om personen die hun lichaam aan de wetenschap schenken. Mooi initiatief, vind ik het.
Dan jaagt kou,de natte voet en honger me toch naar huis.
Met dank aan de heer burgemeester, Frank en Armand voor de aangename samenwerking.

Tekst en foto's : Mieke Versées