Nieuwsbrief Nr. 60 - maart 2011

Kerkhof wordt park, werken zullen een half jaar durenvzw Grafzerkje gaf advies


De oude begraafplaats aan de Collegestraat in Mol wordt weldra omgevormd tot een groen wandelpark, dat de naam Boulevardpark meekrijgt. De werken zullen een half jaar duren. De gemeente Mol wilde al langer iets doen met de oude begraafplaats aan de Collegestraat. De begraafplaats wordt al sinds de jaren zeventig, toen de nieuwe begraafplaats aan Kruisven werd ingericht, niet meer gebruikt. Er liggen hier meer dan 1000 graven die soms nog dateren van vóór W. O. I en zelfs uit de 19de eeuw. De site wordt vanaf deze maand volledig heringericht. En omgevormd tot een groen wandelpark dat “Boulevardpark” zal heten, naar de nabijgelegen Jakob Smitslaan en Adolf Reydamslaan. Daarvoor zullen wel het merendeel van de graven verwijderd worden. Zo’n 80 graven worden op vraag van de nabestaanden niet verwijderd. Daarnaast worden er nog eens 60 graven niet verwijderd omwille van cultuurhistorische redenen. De andere overlevenden worden in één graf ondergebracht, met een gedenkmonument waarop alle namen worden geplaatst. Het verwijderen van de graven start in januari. Daarna wordt de begraafplaats omgevormd tot een gezellig groen park.
Om mensen uit te nodigen om het park te bezoeken  werd een deel van de bestaande muur langs de Collegestraat en de Asstraat afgebroken en wordt de toegang verbreed. De bomen van het park worden zoveel mogelijk geïntegreerd en de buxusplanten worden gegroepeerd. Al de andere beplanting verdwijnt. De open ruimte wordt ingevuld met wandelpaden en strakke driehoekige heuvels bedekt met gras en sneeuwklokjes. Banken en stoelen vormen punten om uit te rusten. Voor de kinderen wordt een waarnemingsruimte met klank-, licht-, speel- en ervaringstuigen gecreëerd en voor dieren komt er een soort van prairietuin waarin allerlei diertjes kunnen schuilen of nest kunnen maken. Inbouwverlichting zorgt voor een bijzondere sfeer.
Vzw Grafzerkje gaf advies:
In april 2009 werden we aangezocht om advies te geven aan de gemeente Mol. Onze technische adviseur Christiaan Ketele en ikzelf trachten de heer August Robijns, landschapsarchitect, en mensen van de archiefdienst en van de gemeente te overtuigen dat het beter was om het voetpad een beetje om te leiden dan om grafzerken te verplaatsen en om zo veel mogelijk grafmonumenten te behouden daar waar de architect zo wat de volledige dodenakker wou kaalplukken. De opmerking van Christiaan om niet de volledige muur van de begraafplaats te slopen maar deze enkel te verlagen werd opgenomen. Ook het idee om het dodenhuisje te bezigen als tentoonstellingsruimte en de buitenzijde te bezigen als een “mini-lapidaruim” stond in de notulen. Ik ben eens curieus wat er van al ons advies is overgebleven.

Jacques Buermans