Nieuwsbrief Nr. 58 - november 2010

Monument voor gevallen pilotenons lid Ivo Bovend’aerde was aanwezig bij de inhuldiging van een monument.


Als medelid van de vzw 'Erfgoed Hoogstraten – werkgroep Op het oorlogspad' nam ik vrijdagnamiddag 22 oktober 2010 deel aan de inauguratie van een monument. Nabij de plaats te Rijkevorsel, gehucht Bolk, waar 22 oktober 1943 een Halifax neerstortte. De 7 bemanningsleden liggen bijgezet in de Militaire Ereperken WO II Schoonselhof; Brits Gemenebest perk 4. Het zijn Howard, Denton, Beyak, Chorneyko, King, Smith en Fournier.

De oudste neef en naamgenoot van Roger Fournier was vrijdag laatstleden te Rijkevorsel aanwezig plus een Canadese afvaardiging met hun verbindingsofficier bij het NATO hoofdkwartier en een onderofficier van het betrokken Squadron. Ook Belgische vaderlandse afvaardigingen met hun vlaggen, de burgemeester van Rijkevorsel en enkele schepenen waren aanwezig. De heemkundige kring van Rijkevorsel was mede initiatiefnemer. Een old timer vliegtuig vloog een paar keren laag over. Er was heel wat volk; ook veel kleine kinderen in hun fluo jasjes. Dat viel op. Ze waren onder begeleiding van hun leerkrachten per fiets afgezakt naar de plaats. Het waren twee klasjes 4de studiejaar lager onderwijs van Rijkevorsel, gehucht Sint Jozef, het meest nabij gelegen die een oorkonde ondertekenden waarin ze het onderhoud (peterschap) van het monument overnamen. Iedereen vond het jeugdgebeuren een bijzonder initiatief. Maar het blijkt hier niet nieuw te zijn. Dat alleszins bevestigde mij Francis Huijbrechts, medeorganisator van dit en veel meer herdenkingen in de streek.

Het idee van die jongeren is toch wel een mooi initiatief, dat navolging verdient. Zij leren er over in de klas jaarlijks rond 22 oktober en geven de opdracht elk schooljaar door aan volgende klasjes.

In de nacht van 22 op 23 oktober 1943 stuurde Bomber Command 569 zware bommenwerpers uit naar de Duitse industriestad Kassel. Niet minder dan 43 geallieerde toestellen werden die nacht door geschut en nachtjagers neergehaald. Drie hiervan vielen in de Kempen: een te Zundert, een te Retie en een bij Rijkevorsel. Op het gehucht Bolk, Rijkevorsel, sloeg de Handley Page Halifax MkII JD363 van 429 Squadron Royal Canadian Air Forse te pletter. Het toestel was om 17.30 uur opgestegen te Leeming in Yorkshire. Aan boord een zevenkoppige bemanning. De Halifax zou zijn neergeschoten door luchtafweergeschut. Vast staat dat het toestel boven het toenmalige bos van Van den Kieboom uiteen is gespat. Hierbij kwam de voltallige crew om het leven. De bemanning bestond uit:

Graham Wilson Howard (1921 / 22 - 10 – 1943) Flight Sergeant Graham Wilson Howard was een Canadees piloot.

Albert Henry Denton (1924 / 22 - 10 – 1943) Sergeant Albert Henry Denton was een Brits boordwerktuigkundige.

Alexander Edward Beyak ( / 22 - 10 – 1943) Flying Officer Alexander Edward Beyak was een Canadees navigator.

Athanazie Chorneyko (1918 / 22 - 10 – 1943) Flying Officer Athanazie Chorneyko was een Canadees bommenrichter.

Georges Charles King (1918 / 22 - 10 – 1943) Sergeant Georges Charles King was een Brits radio-operator.

Charles Chester Smith (1923 / 22 - 10 – 1943) Sergeant Charles Chester Smith was een Canadees schutter rugkoepel.

Roger Moise Fournier (1925 / 22 - 10 – 1943) Sergeant Roger Moise Fournier was een Canadees schutter staartkoepel.

Het grafmonument voor de bemanning bevindt zich op perk IVA, rij B, graf 6 tot 12 op Schoonselhof. De bemanning werd eerst begraven op een, tijdelijke, Britse begraafplaats die zich bevond op de terreinen van Fort III te Borsbeek. Later werd hun lichaam naar Schoonselhof overgebracht. Voorafgaand aan de ceremonie te Rijkevorsel werd door een kleine delegatie een bezoek gebracht aan de laatste rustplaats van de bemanning op het Schoonselhof. V.l.n.r. Jozef Boeckx (Schepen Rijkevorsel), Roger Fournier (neef van de gelijknamige Canadese boordschutter), Richard Lees (sergeant, 429 Squadron RCAF) en Luc Cox (WG Op het Oorlogspad, Erfgoed Hoogstraten).
Ivo Bovend’aerde, foto’s Francis Huijbrechts